PlusFilmrecensie

El Principe: homo-erotiek wordt hier onbedoeld haast een satire

Roosje van der Kamp
El Principe. Beeld -
El Principe.Beeld -

In 1970, toen het homo-erotische cultboek uitkwam waar El principe (The Prince) op is gebaseerd, was het verhaal dat vol staat met expliciete seks in een Chileense gevangenis nogal gedurfd. Voor het moderne oog is de verfilming van debuterend filmmaker Sebastian Muñoz, die mannelijk verlangen zonder thematische uitdieping gelijkstelt aan geweld, vooral frustrerend.

Tijdens een avondje uit vermoordt de twintigjarige Jaime het object van zijn verlangen in wat later een vlaag van door jaloezie ingegeven woede blijkt te zijn. Zo belandt hij in de gevangenis, voorgesteld als een veilige haven voor homoseksuele mannen. Er is altijd iets homo-erotisch aan het delen van een douche en een cel — en in dit geval zelfs een bed —, maar El principe vergroot dit tot het aan satire grenst.

Daarbij lijkt het drama geen onderscheid te maken tussen verkrachting en seks en tussen woede en liefde — in elk geval staat de film niet stil bij de consequenties van de vreselijke gebeurtenissen die Jaime in de eerste tien minuten doormaakt. Jaimes relatie met ‘De Hengst’, een oudere gevangene die hem meteen en om onverklaarbare reden in bescherming neemt, begint in geweld en vloeit naadloos over in liefde; Jaimes liefde voor zijn beste vriend, verteld in gevoelloze flashbacks, vloeit op eenzelfde manier naadloos over in geweld.

Waarom voor deze mannen pijn gelijkstaat aan liefde, wordt –misschien omdat de vertelstem grotendeels afwezig is – nooit duidelijk. De expliciete verkrachtingsscènes wekken vooral afkeer op in plaats van medelijden. Zelfs de vrijwillige seksscènes hebben iets geforceerds. El principe mag subversief lijken, maar is vooral een apathisch gevangenisdrama die de problematische ideeën over liefde die heteroseksuele erotische films vaak plagen overneemt en toepast op homoseksuele relaties.

El Principe

Regie Sebastian Muñoz

Met Alfredo Castro, Juan Carlos Maldonado, Gastón Pauls

Te zien in Cinecenter

Meer over