PlusVoorwoord

Eindelijk gaan de musea weer open voor publiek

Jan Pieter Ekker is Chef Kunst van Het Parool. Beeld © Jitske Schols
Jan Pieter Ekker is Chef Kunst van Het Parool.Beeld © Jitske Schols
Jan Pieter Ekker

Vanaf zaterdag gaan de musea eindelijk weer open voor publiek. En hoe! Minister Van Engelshoven komt hoogstpersoonlijk de Hermitage heropenen, waar de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ­ridders nog klaar stond. Eye kan eindelijk de geweldige jubileumtentoonstelling Vive le Cinéma! Art & Film laten zien; het Van Gogh Museum brengt Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen.

De Nieuwe Kerk opent met de World Press Photo Exhibition; het Amsterdam Museum toont Refresh Amsterdam: 25 kunstenaars over hun plek in de stad en – vanaf 18 juni – de tentoonstelling De Gouden Koets.

Het Stedelijk Museum ­presenteert – in samenwerking met Tate Modern, waar de expo maar enkele dagen te zien was – het grootste overzicht van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman in Nederland tot nu toe. Het Rembrandthuis volgt het spoor van Hansken, de beroemdste olifant van de 17de eeuw, die jarenlang door Europa trok en in Amsterdam door Rembrandt werd nagetekend.

De expositie waar het meest naar wordt uitgekeken, is ­Slavernij in het Rijksmuseum, waarmee ’s lands belangrijkste museum voor het eerst in ruim twee eeuwen zijn eigen omgang met het slavernijverleden onderzoekt.

Het is een indrukwekkende tentoonstelling geworden, waarin huiveringwekkende ­verhalen worden verteld. En toch is het een tentoonstelling voor iedereen, meent directeur Taco Dibbits. Er is daarom ook een familiegids gemaakt, want het Rijks hoopt dat er veel kinderen komen.

Dibbits is niet bang dat dat een traumatische ervaring oplevert. “Er worden ­afschuwelijke ver­halen verteld, want er zijn afschuwelijke dingen gebeurd. Mensen is groot onrecht aangedaan. Ik denk dat het alleen maar goed is dat je daar op jonge leeftijd al van op de hoogte bent en meer inzicht in krijgt.”

Inzicht en troost bieden – dát is de grote kracht van kunst. Ik hoop dat u er weer net zo van zult genieten als ik altijd doe.

Meer over