Egypte pakt vermoedelijke journaliste Al-Jazeera op

In Egypte is een freelanceverslaggeefster opgepakt, omdat ze beelden geleverd zou hebben aan een lokale partner van Al-Jazeera, zo meldt het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken. Het huis van de journaliste in Port Said is doorzocht. Daarbij zijn uitzendapparatuur, een laptop en een mobiele telefoon in beslag genomen.

Journalisten van Al-Jazeera, die zijn opgepakt wegens samenzwering met de Moslimbroeders, wachten in de rechtbank in Caïro op hun proces. Beeld afp
Journalisten van Al-Jazeera, die zijn opgepakt wegens samenzwering met de Moslimbroeders, wachten in de rechtbank in Caïro op hun proces.Beeld afp

Egypte heeft het op Al-Jazeera gemunt, omdat de berichtgeving van de Qatarese nieuwszender misleidend zou zijn. Drie journalisten zitten vast, omdat ze met hun verslaggeving de Moslimbroederschap gesteund zouden hebben. In die zaak wordt ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes vervolgd.

Al-Jazeera heeft de arrestatie van Rasha Gaafar bevestigd maar wil niet zeggen of ze voor de zender werkt.

Het Egyptische staatspersbureau MENA meldt verder dat justitie opdracht heeft gegeven twee studenten 15 dagen vast te zetten. De politie onderzoekt of de studenten, die aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi zouden zijn, lege stembureaus in de provincie Beheira hebben gefilmd. Ook die beelden zouden bij Al-Jazeera zijn beland.

De Egyptische regering beschouwt de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, als een terroristische organisatie.

Meer over