Plus

Een vlog kan ook over iets heel serieus gaan

Video's van vloggers worden veelal weggezet als inhoudsloos en oppervlakkig. Toch zijn er genoeg makers die serieuze onderwerpen aansnijden van depressie tot anorexia.

Muus Visser
Bij de video's van Alwin Ritstier en Saske de Schepper horen ook de angsten van Ritstier Beeld
Bij de video's van Alwin Ritstier en Saske de Schepper horen ook de angsten van RitstierBeeld

"Sas, het gaat heel snel." Onder een witte deken met daarop plaatjes van rookworsten ligt Alwin Ritstier. Zijn vriendin Saske de Schepper wil zijn pols voelen; Alwin heeft het over zijn hartslag. "Nee, ik vind het eng," zegt Ritstier en verstopt zich onder het dekentje.

Ritstier lijdt aan een angststoornis. Toen hij negen was, had hij zijn eerste paniekaanval op het podium in het Congresgebouw in Den Haag. Zo'n aanval begint met een drukkend gevoel op zijn borst.

Hij voelt zijn hartslag in zijn nek, krijgt zweterige handen en slappe benen. Over zijn angststoornis maakte Ritstier samen met De Schepper de documentaire Leven met angst, die ze eind vorige maand op YouTube zetten.

Inkijkje in hun leven
De docu doet wat de titel belooft; het laat zien hoe Alwin leeft met zijn angsten. Soms beklemmend, zoals de scène op de bank. Soms pijnlijk, wanneer Alwin toegeeft bang te zijn nooit van zijn angsten af te komen. En soms grappig; de nuchtere manier waarop De Schepper af en toe omgaat met de angsten van haar vriend werkt op de lachspieren.

Ritstier en De Schepper maken vaker video's. Daarin geven ze een inkijkje in hun leven, daar horen ook de angsten van Ritstier bij. "Saske en ik zagen dat er door YouTubers veel video's gemaakt werden over mental health issues, maar daarin wordt er vooral over gepraat," vertelt Ritstier.

Het koppel wilde in beeld brengen wat een angststoornis met iemand doet. Ritstier: "Het is heel goed dat erover gepraat wordt, maar het blijft daardoor abstract. We wilden tonen hoe zoiets kan zijn voor mensen, zodat anderen zich erin kunnen herkennen. Dat ze weten dat ze niet de enige zijn die last hebben van angsten."

Burn-out
Vaak worden video's van vloggers weggezet als inhoudsloos. Vloggers laten zien wat ze 's ochtends eten, hoe en waar ze winkelen en bij welke kliniek ze hun lippen laten opspuiten. De behandeling wordt vervolgens ook in beeld gebracht.

Toch zijn er ook YouTubers en vloggers die in hun video's serieuzere onderwerpen aansnijden. Veelal zijn deze verhalen gebaseerd op eigen ervaringen. Quentin Correia (beter bekend als Qucee van het populaire kanaal Supergaande) vertelde over zijn depressie, Bibi Breijman over haar burn-out en Marit Brugman over haar strijd tegen anorexia.

Laatstgenoemde is de vriendin van de populaire vlogger Dylan Haegens. Haegens maakte eind vorig jaar een video met de typische vlogtitel IK HEB EEN ANGSTSTOORNIS?, waarin hij onder meer vertelt dat hij op den duur zijn huis niet meer uit durfde.

Samen met zijn vriendin Brugman startte hij de stichting Durf te vragen. De stichting zet zich in om psychische problemen bij kinderen en jongeren beter bespreekbaar te maken.

Podium
"Het leeft in de community, YouTubers moedigen elkaar echt aan video's over dit soort onderwerpen video's te maken," zegt vlogger Vera Camilla. Ze maakte een video waarin ze vertelt dat ze vroeger gepest werd; het werd de best bekeken video van haar kanaal.

"Ik kreeg zoveel reacties van anderen die zich erin herkenden. Wow, dacht ik toen, ik heb echt een platform om dit aan te kaarten. Daarin ben ik niet de enige; ook andere YouTubers worden zich bewust van hun podium en willen daarop over lastige onderwerpen praten."

Meer over