PlusDocumentaire

Een tropisch resort vol anarchisten, dat kon niet goed gaan

De zesdelige documentaireserie The Anarchists, over een groep anarchisten, libertijnen, belastingontduikers en voortvluchtigen die in Mexico een zogenaamde vrijheidsbeweging opzetten, is onthullend maar ook uitputtend. Vanaf 11 juli te zien op HBO Max.

André Nientied
null Beeld HBO
Beeld HBO

De Mexicaanse badplaats Acapulco was decennialang het favoriete vakantieresort van Amerikanen die wat te besteden hadden, al hebben de bendeoorlogen van de drugskartels intussen ook deze paradijselijke badplaats bereikt. Sinds 2015 is Acapulco ook de plaats waar Anarchapulco wordt gehouden: een jaarlijks evenement waar anarchisten van allerlei pluimage samenkomen.

Geestelijk vader van Anarchapulco is Jeff Berwick, een zelfbenoemde anarcho-kapitalist die neerstreek in Mexico nadat zijn bedrijf failliet was gegaan toen de internetbubbel rond de eeuwwisseling uit elkaar spatte. Volgens deze Canadese ondernemer en provocateur staat anarchie ‘niet voor chaos maar voor zelfbeschikking. Het is een vreedzame politieke beweging met een afkeer van leiderschap of overheid’.

Drugssmokkelaars en complotdenkers

Via YouTube wist Berwick, die met zijn tegendraadse praatjes aan Elon Musk doet denken, een hoop would be-anarchisten, -libertijnen en andere andersdenkenden naar Acapulco te lokken. Daar was weinig overredingskracht voor nodig: welke anarchist wil nu niet afreizen naar een luxe resort om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen en vooral: te feesten?

De eerste editie was chaotisch, wat niet verwonderlijk is bij types voor wie organisatie een vies woord is, maar desondanks trok het evenement elk jaar meer geïnteresseerden.

Daaronder waren voortvluchtige drugssmokkelaars als Lily en John Forester, die met hun dreadlocks voldeden aan het stereotype beeld van anarchisten. Maar ook een typisch Amerikaans suburbgezin, Lisa en Nathan Freeman, die vanwege hun afkeer van het Amerikaanse schoolsysteem naar Mexico emigreerden. Zoals ‘ontschooler’ Nathan het nogal kras formuleert: “Ik stuur mijn kinderen liever naar een pornoset dan naar een school.”

Daarnaast kwamen op Anarchapulco vrijdenkers af die belasting uit principe diefstal vinden, en later ook complotdenkers die covidvaccinaties als het zoveelste bewijs zagen dat de overheid burgers onder controle wil houden.

Zelfgenoegzame praatjesmakers

Dit kleurrijke groepje trok de aandacht van filmmaker Todd Schramke, die zes jaar lang de mensen volgde die op conferenties afkwamen en vaak zelfs in Acapulco bleven wonen. Het leverde de zesdelige documentaireserie The Anarchists op, die een soort anarchistische versie is van Ik Vertrek: ook deze vrijdenkers hebben er alle vertrouwen in dat ze beter af zijn in hun nieuwe woonplaats.

En net zoals veel deelnemers aan Ik Vertrek komen ook zij uiteindelijk van een koude kermis thuis. Zet een groep wetteloze types op een tropische locatie waar drank en drugs rijkelijk voorradig zijn: dat haalt zelden het beste in mensen naar boven. Sowieso staat bij al deze zelfbenoemde anarchisten het eigenbelang ver boven het groepsbelang of solidariteit; het duurt ook niet lang voor er slachtoffers vallen – en uiteindelijk zelfs doden.

Wat begon als een vrijheidsbeweging werd een vrijhaven voor gekkies en wappies, voor voortvluchtigen en extreemrechtse types. Dat moet zelfs oprichter Jeff Berwick toegeven: “We begonnen met een strijd tegen de overheid maar uiteindelijk vochten we vooral tegen onszelf.” Al ziet de aalgladde anarchistische filosoof dat vooral als ‘een fase in de evolutie’.

The Anarchists biedt een ontluisterende inkijk in een kleurrijke subcultuur, maar het verhaal had ook in twee in plaats van zes delen verteld kunnen worden. Na zes uur heb je als kijker het gevoel vast te zitten op een feestje vol zelfgenoegzame praatjesmakers van wie je al na één rondje genoeg hebt.

Voor wie er toch bij wil zijn: 23 en 24 juli is er weer een Anarchapulco-evenement.

The Anarchists

Regie Todd Schramke
Met Jeff Berwick, Lisa en Nathan Freeman, Lily en John Forester
Te zien op HBO Max zes delen, vanaf 11 juli

Meer over