Tip

Een theatrale installatie: het Keti Koti Labyrint

Het Parool
null Beeld aulinaMatusiak&EddyWenting
Beeld aulinaMatusiak&EddyWenting

Marrons zijn afstammelingen van Afrikanen die door slavenhandelaren onder dwang naar Suriname zijn gebracht, zich bevrijdden en vestigden in de Amazone. Vanwege Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij, opent Plein Theater woensdag Swart Gat/ Gouden Eeuw. Dit is een theatrale installatie over de marroncultuur in Suriname en het Amsterdamse slavernijverleden, waarbij op het publiciteitsmateriaal de woorden Gouden Eeuw zijn doorgehaald.

De Surinaamse theater- en filmmaker Tolin Erwin Alexander was hiervoor uitgenodigd als artist in residence, maar door de corona-omstandigheden werkt hij als artist in quarantaine vanuit Ecuador aan de installatie.

Het project is een initiatief van theatermaker, natuurgeneeskundige en directeur van Plein Theater Berith Danse, die al meerdere theatertentoonstellingen maakte op basis van onderzoek naar het Nederlandse slavernijverleden. “Met Swart Gat/Gouden Eeuw willen wij ons licht laten schijnen op een onbekend deel van de Nederlandse cultuur, namelijk dat van de marrons. De onterechte onbekendheid en de wijze waarop erover wordt gesproken, doet vermoeden dat hun cultuur geen onderdeel zou zijn van het erfgoed van Nederland. Het feitelijke tegendeel is waar.”

De theatrale installatie, in juli individueel te bezoeken na reservering, is een labyrint waarin poëtische installaties steeds meer openbaren over de wijsheden van de marrons: het slavernijverleden, hun visie op vrijheid, geneeskrachtige planten en omgaan met de dood in relatie tot de actualiteit van vandaag. Het labyrint staat voor de blinde vlek in het Nederlandse bewustzijn van onze gezamenlijke geschiedenis in de dieptes van het Amazone­gebied in Suriname. De route duurt ongeveer 20 minuten.

Meer over