Han Lips

Een ‘strenge’ Bridget is de zwakste schakel

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Zwakste Schakel.

Han Lips
De zwakste schakel Beeld RTL 4
De zwakste schakelBeeld RTL 4

Lips wordt nog weleens badend in het zweet wakker bij de herinnering aan Anne Robinson. In BBC-quiz The Weakest Link kregen haar kandidaatjes onder uit de zak als ze het antwoord op een vraag schuldig bleven.

Nu is het de beurt aan Bridget Maasland om de strenge quizmeesteres uit te hangen. De Nederlandse kopie De zwakste schakel is terug. Waar voorganger Chazia Mourali de kandidaten huiswaarts stuurde met een pinnig ‘Tot ziens!’, kiest Bridget voor het net zo onaardig klinkende ‘Da-hag’.

Bij M zei ze blij te zijn dat ze haar koele imago eer aan kon doen. Een beetje uit de hoogte doen, ad rem en bits – echt iets voor Bridget, de ijskoningin van Hilversum. Je hoort het zo’n zenderbaas denken.

Dus snauwde Bridget om zich heen: “Wiens hersenen zijn niet groter dan een doperwt?” Of tegen de in een ­blauwe jurk gestoken kandidate Charlotte: “Je lijkt een beetje op Jomanda met die jurk. Maar Jomanda was ­helderziend, jij blijkbaar niet. Da-hag!”

Kandidaat Tom had eerder verklapt dat hij aan drie studies was begonnen. “Je hebt drie opleidingen niet afgemaakt en ik denk dat deze quiz net iets te hoog gegrepen is voor jou.”

Maar ja, Anne Robinson was meteen geloofwaardig als de alwetende host die dat stelletje ploeteraars om de oren sloeg met de antwoorden die ze niet wisten. Zij was een gevierd journaliste, zeg maar de Antoinette Hertsenberg van de BBC. Bridget is Bridget.

Alles moet schamper klinken: tjee, dat je dat niet weet! Bij Bridget werkte dat alleen bij de vraag hoe Brad Pitt en Angelina Jolie als setje werden genoemd (Brangelina!).

Volgens Lips was er maar één de zwakste schakel en dat was niet Charlotte of Tom. Da-hag.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over