PlusExpositierecensie

Een persoonlijk CO2-dieet en een klimaatapotheek: de interactieve tentoonstelling Energy Junkies laat je nadenken over energieverbruik

Een vaatwasser, douche, laptop om op te werken. Alle gemakken in ons leven vallen weg zonder energie. In de tentoonstelling Energy Junkies in De Studio van Nemo, de extra locatie voor volwassenen, wordt de energieverslaving aan de kaak gesteld en naar oplossingen gezocht voor het klimaatprobleem.

Denise van der Bij
Hoe je ervoor staat kun je testen door het gewicht van jouw gewoontes op te hangen aan de CO2-weegschaal. Beeld DigiDaan
Hoe je ervoor staat kun je testen door het gewicht van jouw gewoontes op te hangen aan de CO2-weegschaal.Beeld DigiDaan

Rond 1900 deed je een muntje in een muntgasmeter en het gaf je precies zoveel gas als waarvoor je betaalde. Zo’n limiet op energie lijkt er tegenwoordig niet meer te zijn. Een verwarmd huis is geen luxe meer en ook van drones kijkt niemand meer op.

De gasmeter en andere technologieën voor meer gemak, comfort en vermaak, vormen in de eerste ruimte van de tentoonstelling de Tunnel van Verleiding. Omgeven door witte gordijnen en rood licht van lampen geven de spiegelmuren aan beide kanten het gevoel dat innovatie nooit stopt.

Spreekkamer voor CO2-gebruik

Tijd om wakker geschud te worden. In de volgende ruimte krijg je de keuze: wil je een zachte boodschap, de feiten, of een heftig verhaal over de klimaatproblematiek? Het gezicht van Eva Cleven als energiecoach komt je tegemoet. Op een digitaal scherm, dat dan weer wel. Kun je de informatie even niet meer aan, druk op de grote rode knop en adem even goed in en uit. Ondertussen kun je verderop ook letterlijk je kop in het zand steken.

Wie wel wat aan het probleem wil doen, kan plaatsnemen in een spreekkamer voor een CO2-dieet. Hoe je ervoor staat, kun je testen door het gewicht van jouw gewoontes op te hangen aan de CO2-weegschaal. Zware gewichten: een retourvlucht naar Bali. Die kost twee keer zoveel CO2 als dagelijks met een benzineauto naar het werk, maar ook dat gewicht is al zwaar. De verwarming uit laten en een veganistische leefwijze besparen veel uitstoot en hebben lichte gewichten. Zo blijf je op dieet.

Made in China

Maar niet alleen een dieet is genoeg, er zijn ook medicijnen nodig. Een apotheek vol oplossingen voor het klimaatprobleem. Kies je voor herbebossing of kernenergie? Haal een aantal ‘pillen’ in de vorm van bonen uit een doorzichtige koker, vul je medicijnenbakje en ‘voed’ ze aan moeder aarde door ze in een grote platte wereldbol te laten vallen. “Uiteindelijk legen we de buizen en wordt zichtbaar welke oplossingen het meest populair zijn onder de bezoekers,” legt tentoonstellingsmaker Lizzy Bakker (31) uit. Experts als klimaatminister Rob Jetten maakten speciaal voor de tentoonstelling een recept.

De tentoonstelling pleit voor klimaatneutraliteit en probeert dit ook door te voeren in haar eigen werk. Elk onderdeel van de expositie heeft een label waarvan de impact op het milieu wordt weergegeven. Zo zijn er hergebruikte transportkisten en is bij het onderdeel CO2-dieet gekozen voor een analoge weegschaal in plaats van een multimediaspel. Maar niet alles heeft een A-keurmerk. Op een zitfiets waarmee je al trappend stroom kunt opwekken staat een sticker met de tekst made in China. “Honderd procent duurzaam lukt niet, maar we willen hier in ieder geval transparant over zijn.”

Energy Junkies
Waar
De Studio van Nemo, Marineterrein
Te zien t/m 2023

Meer over