PlusTheaterrecensies

Een Klein Leven van Ivo van Hove: je moet ervan houden

De theaterbewerking van Een Klein Leven van Ivo van Hove is een goed gemaakte tearjerker over vier vrienden. Maar waartoe deze lijdensweg?

Simon van den Berg
Ramsey Nasr (midden) speelt de zwaar getergde Jude St. Francis in de toneelbewerking van Een Klein Leven Beeld Jan Versweyveld
Ramsey Nasr (midden) speelt de zwaar getergde Jude St. Francis in de toneelbewerking van Een Klein LevenBeeld Jan Versweyveld

De theaterbewerkingen van films en boeken die regisseur Ivo van Hove gebruikt zijn een beetje 'hit or miss'. Tegenover elke artistieke triomf als The Fountainhead staat er wel een misser als Obsession.

Met de bewerking van de roman Een Klein Leven van de Amerikaanse schrijfster Hanya Yanagihara levert ITA (voorheen Toneelgroep Amsterdam) een vette tearjerker af - goed gemaakt, maar je moet ervan houden.

In een loftachtige ruimte (ontworpen door Jan Versweyveld), met in de ene hoek een dj-set, in de andere een doktertafel en in een derde een keuken vieren vier vrienden (een fijne acteursroedel met Mandela Wee Wee, Majd Mardo, Maarten Heijmans en Ramsey Nasr) het leven, met drank en een jointje.

In die groep - architect, acteur, schilder - is de advocaat het buitenbeentje: de anderen weten niets van zijn verleden, niet eens waarom hij mank loopt.

Deze Jude (Nasr) blijkt gaandeweg de spil van het verhaal en zijn geschiedenis wordt langzaam ontrafeld, terwijl we de vrienden over de decennia volgen.

Van Hove en zijn spelers laten tijden vloeiend door elkaar lopen, waardoor de brokjes informatie zorgvuldig gedoseerd worden. De muziek - deels van strijkkwartet Bl!ndman - wordt sterk ingezet om de verschillende tijdperken te structureren.­­­

Stapeling van narigheid
Judes leven is getekend door gruwelijk seksueel misbruik, eerst door priesters in het klooster waar hij als wees terechtkwam, later door sadistische minnaars - allen gespeeld door Hans Kesting.

Jude wordt een donkere en teruggetrokken man die zich met scheermesjes in zijn arm snijdt om zich via pijn weer even meester te voelen over zijn leven.

Nasr speelt een erg knappe rol: een volwassen man in wie het schichtige negen jaar oude kind steeds doorschijnt. Het misbruik wordt vooral expliciet beschreven en slechts spaarzaam suggestief getoond, wat voor Yanagihara's stapeling van narigheid waarschijnlijk het beste werkt.

De samenballing van alle slechtheid in één acteur werkt goed, omdat je zo goed kunt zien dat Jude verder de hele tijd omringd is door liefdevolle mensen die het beste met hem voorhebben - naast de vrienden ook Eelco Smits als dokter, Steven van Watermeulen als leraar en aangenomen vader.

Belofte
De mooiste rol van Kesting is die van Broeder Luke, de vaderfiguur die Judes pooier werd. Ook na zijn dood dart hij steeds om Jude heen met de belofte van een nieuw, schoon leven.

Hij is het duiveltje op de schouder, zoals Marieke Heebink als maatschappelijk werker de engel is - ook zij blijft na haar dood Jude verzekeren dat niets zijn schuld is. Maar al die welwillendheid gaat ook tegenstaan.

Een Klein Leven

Door ITA
Gezien 23/9, Stadsschouwburg
Te zien 29/9, aldaar; april 2019

In het midden van het decor staat een ouderwets model wastafel en de vloer eromheen is een enorme viezige rode vlek. Voor de pauze zien we hier Nasr vooral grote hoeveelheden nepbloed vergieten, dat vervolgens door de andere spelers met veel papieren handdoeken wordt opgeveegd.

De geur van schoonmaakmiddel vermengt zich met de etensgeuren van het kookeiland. Judes problemen worden wel getolereerd, maar niet aangegaan.

Onmogelijke geliefden
Na de pauze volgt het mooiste stuk waarin een van de vrienden Judes minnaar wordt. Heijmans en Nasr maken daar een erg mooi, liefdevol, voorzichtig en pijnlijk duet voor onmogelijke geliefden van. Daarna duikt het verhaal diep het melodrama in.

Yanagihara deelt de ellende met mokerslagen uit, en Van Hove kiest tegen het einde juist voor geserreerde en symbolische beelden. Maar toch bekruipt je ook de vraag: waartoe deze lijdensweg? We leren niets over Jude buiten zijn lijden en verlossing noch genade worden hem gegund.

En is smart zonder moraal in de kunst niet een vorm van kitsch? Een Klein Leven is goed gemaakt en uitstekend gespeeld, maar juist het gecontroleerde effectbejag ervan maakte dat het me grotendeels koud liet.

Meer over