Eelco Bosch van Rosenthal maakt VPRO-serie over de VS

De VPRO komt met weer een nieuwe reisserie. Op 11 september is de eerste aflevering te zien van Droomland Amerika, met presentator Eelco Bosch van Rosenthal.

Redactie
Presentator Bosch van Rosenthal was van 2007 tot en met 2012 NOS-correspondent in de Verenigde Staten. Beeld Hans Pool
Presentator Bosch van Rosenthal was van 2007 tot en met 2012 NOS-correspondent in de Verenigde Staten.Beeld Hans Pool

De voormalig Amerika-correspondent onderzoekt in acht afleveringen de staat waarin Barack Obama het land na evenveel jaar als president achterlaat. Iets meer dan een week na de laatste aflevering neemt (zeer waarschijnlijk) Hillary Clinton of Donald Trump het van Obama over.

Inspiratie voor de serie is The Unwinding van George Packer, dat in 2013 de National Book Award won in de Verenigde Staten. Het boek beslaat de afgelopen veertig jaar aan Amerikaanse geschiedenis.

De stemming in het land
Hoewel de wisseling van de wacht in Washington de aanleiding was voor de reeks, wordt Droomland Amerika geen serie over politiek. "Zelf laten wij het campagnepad links liggen. Maar de kijker leert wel begrijpen in welke stemming Amerika straks naar de stembus gaat," zegt Bosch van Rosenthal.

De regie van de nieuwe serie is in handen van Hans Pool. Eerder maakte hij eveneens voor de VPRO met Jelle Brandt Corstius twee series over Rusland en regisseerde hij de serie Van Dis in Afrika. Voor die laatste won hij in 2008 de Zilveren Nipkowschijf.

De VPRO kondigde recentelijk al een andere nieuwe reisserie aan: Made in Europe, gepresenteerd door Dimitri Verhulst.

Meer over