Plus

Edwin Smulders: 'Ik fotografeer nooit als iemand vreemdgaat'

Paparazzo Edwin Smulders hangt soms dagenlang voor iemands huis, maar BN'ers nemen ook zelf contact op. 'De mensen noemen je een lijkenpikker, maar ze weten niet hoe het zit.'

Roelf Jan Duin
Edwin Smulders: 'Soms is het duwen en trekken tussen de fotografen, maar ik zorg dat ik altijd goed sta.' Beeld Harmen de Jong
Edwin Smulders: 'Soms is het duwen en trekken tussen de fotografen, maar ik zorg dat ik altijd goed sta.'Beeld Harmen de Jong

Gisteren was een normale werkdag voor Edwin Smulders. "Eerst foto's gemaakt bij Gordon. Daar waren ook Sipke Jan Bousema, Karin Bloemen en Tineke Schouten, heel gezellig."

"Toen door naar Koos Alberts, want die heeft een nieuw appartement gekocht. Hij is kleiner gaan wonen, dat grote huis met tuin werd te veel voor hem en z'n vrouw. Leuke vent, Koos."

"'s Avonds de rode loper bij Tuschinski voor een première en daarna snel naar Utrecht. Kon ik nog net het slotapplaus en de afterparty van de theatervoorstelling van Hendrik Groen meepakken. Toen tot 02.00 uur alles uitzoeken en nabewerken, ruim 2300 foto's had ik gemaakt. Vanochtend nog een klus, en nu zit ik hier."

Als mitrailleursalvo's vuurt hij de namen van BN'ers af. Niet eens om op te scheppen, eerder liefdevol. "Vorige week een foto gemaakt van Martine Bijl en Berend Boudewijn, hand in hand in de sneeuw, zo lief was dat," zegt hij dan terloops. Of die foto in de Story van Johan Vlemmix die met z'n sekspop wil trouwen. "Leuk toch, dat soort kleurrijke figuren?"

Michael, de ex van Barbie, heeft een nieuwe vriendin. "Die ga ik binnenkort fotograferen," zegt hij glunderend.

Smulders kent ze allemaal, en zij kennen Smulders, 's lands bekendste paparazzo. Al meer dan dertig jaar kiekt hij de sterren. Soms ongemerkt, vanuit de bosjes of vanachter een schutting, maar meestal gewoon met hun medeweten.

"Je bouwt een band op met die mensen. Toen Marco (Borsato, red.) failliet ging, stond ik de volgende dag bij de voetbalclub van zijn zoontje. Ik gaf hem een hand en hij zei: 'Ik snap dat je hier bent, jij mag een foto maken.' Zo werkt het."

Premières, boekpresentaties, interviews, awardshows, dat zijn de standaardklussen. Daarnaast zijn er de tips, die de hele dag binnenkomen. "Dan hoor je dat Martijn Krabbé met zijn nieuwe vriendin op zijn scooter door Amsterdam-Zuid rijdt. Daar ga ik dan achteraan. Ik heb een bestandje op mijn telefoon met zo'n 800 kentekens van de auto's en scooters van BN'ers."

"Een hoop ken ik uit mijn hoofd, dat is handig. Bijvoorbeeld toen ik een Opel zag langsrijden met een kenteken dat ik herkende. Was de auto van Carice. Had ik toch mooi de eerste foto van haar met haar man."

Je moet inventief zijn, zegt Smulders. Hij ging ooit met Story-hoofdredacteur Guido den Aantrekker verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet langs bij BN'ers. Ze klopten op de ramen en probeerden zo snel mogelijk in het zicht van de kinderen te komen, dan moesten ze wel worden binnengelaten. Stonden ze zomaar binnen bij Reinout Oerlemans en Danielle Overgaag.

Hoe vonden zij dat?
"Hun kinderen vonden het hartstikke leuk."

Maar wat vonden zij ervan?
"Ik ken Reinout en Danielle al heel lang, heb zelfs hun trouwfoto's gemaakt."

Vorige week fotografeerde u Alexander Pechtold met zijn nieuwe vriendin. Hoe wist u dat?
"Er kwam een mailtje binnen, verstuurd van zo'n aangemaakt Hotmailadres. Daarin stond dat Pechtold en zijn vriendin op vrijdagavond samen zouden aankomen bij zijn appartement in Wageningen, zaterdagochtend weer zouden vertrekken en 's avonds uit eten zouden gaan. Ik heb anderhalve dag voor de deur gestaan en toen zag ik ze samen, hand in hand."

Wie stuurt zo'n mail?
"Geen idee."

Gaat het ons wat aan, dat Pechtold een nieuwe vriendin heeft?
"Ik vind het een leuk nieuwtje en mensen vinden het leuk om te lezen."

Zijn dat de enige criteria?
"Hij gaat niet vreemd, dat fotografeer ik nooit. Als Pietje en Truusje in het Amstelhotel gaan wippen, dan moeten ze dat zelf weten. Pas als ze arm in arm door de P.C. Hooftstraat lopen, maak ik een foto."

Dus er zijn wel degelijk grenzen.
"Absoluut. Wessel van Diepen belde mij ooit. Ed, zei hij, ik wil niet dat mijn dochter in de bladen komt, moet ik dan een advocaat in de arm nemen? Ik heb hem de telefoonnummers van de hoofdredacteuren van alle bladen gegeven en zo is het opgelost. Nooit is er een ­foto van zijn dochter gemaakt."

Georgina Verbaan was woedend toen u haar kind fotografeerde.
"Ze nam haar dochter mee naar de première van een kinderfilm. Dan weet je dat er pers is. Bovendien zet zij wel foto's van haar dochter op Instagram en Twitter. Een beetje hypocriet."

Zo werkt privacy toch niet?
"Er zijn genoeg BN'ers die hun kind buiten de publiciteit willen houden. Met mij kun je altijd afspraken maken."

U zult veel vijanden hebben.
"Met de meeste mensen die ik fotografeer heb ik een goede band. Je bent erbij als ze iets te vieren hebben, maar ook in tegenspoed. Toen de schoondochter van Lee Towers verongelukte, nodigde hij alle bladen uit voor de begrafenis, er was zelfs een persvak. Ik heb hem de foto's nog toegestuurd. Mensen noemen je dan een lijkenpikker, maar ze weten niet hoe het zit."

De vermeende affaire tussen Humberto Tan en Dionne Stax werd breed uitgemeten in de roddelbladen.
"En niet alleen daar. Het AD en De Telegraaf en andere media nemen het nieuws uit de Privé en de Story klakkeloos over. Wat wij doen is gewoon journalistiek: we checken feiten, doen aan hoor en wederhoor."

"Ik werk sinds 2003 bij de Story en we hebben in al die jaren één keer moeten rectificeren. Er wordt nog wel­eens neergekeken op showbizznieuws, maar schijnbaar vinden veel mensen het toch interessant."

Smulders groeide op in Valkenswaard, tien kilometer onder Eindhoven. Zijn vader Peter was aanvankelijk hobbyfotograaf, maar nadat zangeres Trea Dobbs - bekend van de hit Ploem ploem jenka uit 1965 - hem had gevraagd om foto's te maken van haar huwelijk, werd het zijn werk. Hij werd de huisfotograaf van PSV, waar zoon Edwin de jeugdopleiding doorliep en het tot het tweede elftal schopte.

null Beeld Harmen de Jong
Beeld Harmen de Jong

In 1986 brak Peter zijn arm en moest Edwin de camera zes weken van hem overnemen. De eerste klus was een trouwreportage van Joop van den Ende, een dag later stond Edwin bij de uitreiking van de Televizier-ring.

"Mijn vader gaf me het advies alles te fotograferen wat Joop van Tellingen fotografeerde. 'Ook al is het een plantenbak of een oude fiets. Daar zal dan wel iets mee aan de hand zijn,' zei hij."

"Joops foto's waren vaak onscherp, maar hij kende iedereen en wist alles. Toen Dennis van Tellingen jaren later ook ging fotograferen, kreeg hij hetzelfde advies van zijn vader Joop: 'Fotografeer alles wat Edwin fotografeert'."

Ik begreep dat u, toen Joop van Tellingen overleed, uw foto's aan zijn zoon hebt afgestaan. "Dennis moest toen heel veel regelen en kon een tijd niet werken. Ik heb hem toen inderdaad geholpen. Zo hoort dat."

Is er veel collegialiteit tussen paparazzi?
"Je probeert er samen het beste van te maken. Soms is er bij premières een vak voor de fotografen waar plek is voor hooguit zes man, en ben je met z'n dertigen. Dan is het duwen en trekken. Maar ik zorg dat ik altijd goed sta. Dat is een kwestie van ervaring. Ik laat me niet snel aan de kant zetten."

Alles voor de beste foto.
"Je wilt altijd de beste foto en het liefst ook exclusief, maar soms lukt dat niet. Toen Willem-Alexander verkering had met Emily Bremers, heb ik haar maandenlang achtervolgd. Maar het was onmogelijk om hen samen te fotograferen."

"Tot ik ze een keer samen in een restaurant zag, samen met een ander stel. Enig probleem: er was ook een andere fotograaf en er stond een schutting. Je moest op een houten haspel klimmen om de foto te maken, maar dat kon maar een van ons doen, want zodra er geflitst werd, zouden ze weggaan. Toen ben ik daarop geklommen, heb zes foto's gemaakt en die hebben we dubbel af laten drukken."

"De foto's staan nog steeds op mijn site, kijk maar. Hier lachen ze nog, hier hebben ze ons door en daar duikt Willem-Alexander al weg."

Dat etentje was dus verpest.
"Dit gaat toevallig wel over de kroonprins. Iedereen wilde weten wie koningin ging worden."

U fotografeert Emily nog steeds.
"Nee, op een gegeven moment is het over. Ja, toen Máxima meedeed met de City Swim, kwam Emily kijken, daar heb ik foto's van gemaakt. En ook toen haar zus laatst een boek­presentatie had in het Vondelpark."

Dan is het toch niet over?
"Ik was uitgenodigd! Emily poseerde met haar vader, die heb ik later nog de foto's gemaild. Daar heeft hij mij hartelijk voor bedankt."

U bent getrouwd met model en presentatrice Anouk Smulders en woont in Nigtevecht, waar ook veel BN'ers wonen. Is dat niet ingewikkeld, om zelf deel uit te maken van de wereld die u ook fotografeert?
"Dat kan ik goed scheiden. Bij ons huwelijk op Curaçao was er ook een cameraploeg van SBS. Prima, dat hoort erbij."

"Ik hoor privé best vaak dingen die ik niet doorvertel. Maar vaker is het leuk nieuws dat ik als eerste te horen krijg. Dat er een kindje op komst is bijvoorbeeld; dat gunnen ze mij dan."

Houdt u voortdurend contact met alle BN'ers?
"Ja, dat is mijn werk. Thomas Berge en ik sturen elkaar de hele dag van die stomme filmpjes via Whatsapp. Dus toen hij net met Cassidy was, appte ik hem: schrik niet als ik straks voor je deur sta. Hij antwoordde dat ze die middag op het Rokin zouden zijn. Kijk, dan heb je weer een paar mooie foto's."

"Een groot netwerk en een goed geheugen, dat helpt. Deze zomer reed ik langs de Amstel en zag ik de sloep van Jort Kelder voorbijvaren, die herkende ik meteen. Bleek Mark Rutte aan boord te zitten. Toen ben ik ze gevolgd, helemaal tot aan Amsterdam. Leuke foto's joh. Weet je, uiteindelijk ben ik toch het meeste van het feelgoodnieuws."

Opgebiecht

Leermeester "Mijn vader. Hij leerde mij fotograferen, nam me overal mee naartoe en stelde me aan iedereen voor. 'Fotografeer alles wat Joop van Tellingen fotografeert,' leerde hij mij."

De beste uit het vak "Ik heb respect voor al mijn collega's, maar als je kijkt naar wie de beste foto's maakt, de meeste tips krijgt en het grootste netwerk heeft, dan ben ik dat."

De slechtste uit het vak "Al die 'fotografen' die met een mobieltje bij de rode loper staan om plaatjes te schieten."

Het beste advies dat ik ooit kreeg "Mijn vader leerde mij: geluk is met de hardwerkenden, eerlijk duurt het langst en loyaliteit wordt altijd beloond. Dat laatste is trouwens helaas niet altijd het geval."

Het slechtste advies "Mijn toenmalige hoofdredacteur van de Weekend wilde mij niet kwijt en zei dat ik nooit moest overstappen naar Story. Maar ik werk er al 15 jaar met heel veel plezier."

Cv
Geboren Eindhoven, 24 augustus 1968

Opleiding
Leerde fotograferen van zijn vader Peter Smulders, met wie hij fotopersbureau Peter Smulders runt

Loopbaan

1986-2002 Weekend
2003-heden Story

Maakte de eerste foto's van Willem-Alexander met Yolande Adriaansens, Emily Bremers en Máxima, prins Friso en Mabel, prins Constantijn en Laurentien. Smulders' beroemste foto is die van Willem Endstra en Willem Holleeder op een bankje op de Appololaan.

Meer over