Edsilia Rombley, Jan Smit en Chantal Janzen presenteren Songfestival

Edsilia Rombley, Jan Smit en Chantal Janzen gaan in mei komend jaar het Eurovisie Songfestival presenteren. Dat meldt mede-organisator NOS.

Mark den Blanken
Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit. Beeld Avrotros
Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit.Beeld Avrotros

Het drietal zal op dinsdag 12 en donderdag 14 mei de halve finales en op 16 mei de grote finale aan elkaar praten.

Jan Smit leek vanaf het begin al favoriet voor de presentatieklus. De zanger is al sinds 2011 verbonden aan het liedjesspektakel als commentator en meldde zich vanaf het begin al aan als presentator. De naam van Chantal Janzen werd in eerste instantie nog ontkend, omdat ze in dienst is van RTL, maar werkgever Peter van der Vorst gaf eerder al aan haar graag te willen uitlenen.

Edsilia Rombley werd minder vaak genoemd als presentator, maar ze vertegenwoordigde Nederland al twee keer op het Songfestival als zangeres. In 1998 eindigde ze op de vierde plek met Hemel en Aarde en in 2007 strandde ze in de halve finale met On top of the world. Ook gaf ze de punten vier jaar geleden in de omstreden scheurjurk van Trijntje Oosterhuis. Rombley zal dit jaar ook Het Grote Songfestivalfeest in de Ziggo Dome presenteren, die klus neemt ze over van Jan Smit, die kampt met stemproblemen.

Opvallend is het ontbreken van de naam van Dionne Stax. Zij maakte de overstap van de NOS naar de Avrotros, net nadat bekend werd dat Nederland het Songfestival mocht organiseren. Ze kreeg echter veel kritiek op haar presentatie tijdens het Gouden Televizierringgala.

Hollandse landschap

De presentatoren gaan het miljoenenpubliek toespreken vanaf een grote vlakke toneelvloer met daarboven een opvallende uitwaaierende stralenkrans. De inspiratie daarvoor was het vlakke Hollandse landschap. De beroemde Duitse ontwerper Florian Wieder heeft de omlijsting daarvan gemaakt.

Dinsdag werd met Eric van Tijn als muzikaal directeur het creatieve team van het Eurovisie Songfestival 2020 al compleet gemaakt: naast Van Tijn zijn Gerald van Windt en Natasja Lammers allebei als choreograaf aangetrokken. Gerben Bakker is al enige tijd aan de slag als hoofd van de show en Twan van Nieuwenhuijzen is aan boord als hoofd van de wedstrijd. Eerder werden de namen van regisseurs Marnix Kaart en Marc Pos bekendgemaakt.

Het ontwerp van het podium voor het Eurovisie Songfestival in Ahoy. Beeld Avrotros
Het ontwerp van het podium voor het Eurovisie Songfestival in Ahoy.Beeld Avrotros
Meer over