Han Lips kijkt tv

DWDD vindt zichzelf opnieuw uit

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Wereld Draait Door.

Han Lips
Prem Radakishun en Floortje Dessing bij De Wereld Draait Door, NPO1.  Beeld
Prem Radakishun en Floortje Dessing bij De Wereld Draait Door, NPO1.

Matthijs van Nieuwkerk had zich de laatste weken van DWDD ongetwijfeld feestelijker voorgesteld en dat had Lips hem ook gegund na vijftien jaar trouwe dienst. Maar de vrees dat DWDD als een nachtkaars uit zou gaan, in de sobere opzet zonder publiek, blijkt ongegrond: met de finish in zicht weet het programma zich voor de zoveelste keer opnieuw uit te vinden. Met het Podium van de Gedeelde Smart bijvoorbeeld, waar artiesten die zonder werk zitten een heel nummer mogen zingen.

Woensdag was brulboei Prem Radakishun voor de laatste keer te gast als tafelheer. “Je mond is zo groot als je hart klein is,” vatte Van Nieuwkerk samen en Prem liet zowaar zijn hart spreken met een persoonlijk rouwverhaal.

Gepaste rouw was er ook bij Cornald Maas, Edsilia Rombley en Chantal Janzen over het uitstellen van het Songfestival. Maas relativeerde: “Ik geneer me lichtelijk om er iets over te zeggen, want tegen het licht van de eeuwigheid stelt het geen reet voor.” Janzen deelde die mening maar stelde ook: “Juist in deze tijd is de tv er ook voor vermaak en ontsnapping.”

Zelfs Floortje Dessing kan in deze tijden van corona niet naar het buitenland, maar ook zij wist te relativeren: “We gaan terug naar de kern. En we worden hopelijk iets zelfredzamer.”

Zo was het al met al een troostrijke uitzending en zeker geen gemakzuchtige invuloefening met de meet in zicht.

Prem riep aan het eind dan ook dat Matthijs van Nieuwkerk de kijker niet in de steek mocht laten: “Ik vind dat je dit programma moet verlengen, ik put er troost uit.”

Van Nieuwkerk gaf geen antwoord en lachte schaap­achtig – dat gaat dus niet gebeuren – maar Prem had zowaar een punt, vond Lips.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Meer over