PlusRecensie

Duwde de thrillerschrijver zijn vrouw opnieuw van de trap?

De zaak rond thrillerschrijver Michael Peterson die zijn vrouw al dan niet van de trap duwde blijft inspireren: na de documentaireserie is er nu een dramaserie met Colin Firth in de hoofdrol.

Andre Nientied
De rol van Michael Peterson wordt in de nieuwe serie ‘The Staircase’ gespeeld door Colin Firth, die alle sluizen openzet wanneer zijn vrouw (Toni Collette) overleden blijkt. Beeld AP
De rol van Michael Peterson wordt in de nieuwe serie ‘The Staircase’ gespeeld door Colin Firth, die alle sluizen openzet wanneer zijn vrouw (Toni Collette) overleden blijkt.Beeld AP

Op de avond van 9 december 2001 belde de succesvolle thrillerschrijver Michael Peterson in paniek alarmlijn 911 omdat zijn vrouw Kathleen zwaargewond onderaan de trap lag. Nog voor de hulpdiensten arriveerden was Kathleen al overleden aan haar verwondingen. Die verwondingen waren opvallend zwaar en talrijk voor iemand, die zoals Peterson beweerde, na een glas wijn te veel van de trap was gevallen. Was ze geduwd door haar man, of misschien zelfs eerst bewusteloos geslagen?

De politie stelde een onderzoek in en uit de autopsie bleek dat Kathleen Peterson opvallend veel verwondingen op haar hoofd en de rest van haar lichaam had. Michael Peterson werd gearresteerd en er volgde een jarenlange rechtszaak waarin de schrijver altijd volhield onschuldig te zijn.

Mocht dit verhaal de Paroollezer bekend voorkomen, dan kan dat kloppen: er verscheen in 2004 al een achtdelige documentaireserie rond deze zaak, getiteld The Staircase. Toen de zaak werd heropend voegde documentairemaker Jean-Xavier de Lestrade er in 2009 nog twee delen aan toe en in 2018 kwamen er weer drie afleveringen bij omdat er nieuwe ontwikkelingen waren. De hele documentaireserie is nog steeds te zien op Netflix.

Alle sluizen open

De zaak Peterson blijft blijkbaar fascineren want op HBO Max is er nu een achtdelige dramaserie verschenen die verwarrend genoeg ook The Staircase heet. De rol van Michael Peterson wordt hierin gespeeld door Colin Firth, die in de eerste aflevering alle sluizen openzet wanneer zijn vrouw (Toni Collette) overleden blijkt.

Dat de Oscarwinnaar er in dramatisch opzicht een flinke schep bovenop doet laat de kijker gissen: zien wij hier een echtgenoot die daadwerkelijk overstuur is door de plotselinge dood van zijn vrouw, of zien we hier een wraakzuchtige echtgenoot die ten overstaan van de politie en zijn zoon Todd vooral de indruk wil wekken dat hij geschokt is?

De zaak bevat genoeg ingrediënten voor een boeiend drama. Zo blijkt al in de eerste aflevering dat Michael Peterson stiekeme affaires met mannen had – de officier van justitie vermoedt dat Kathleen dit op de fatale avond ontdekte en dat zij de daarop volgende ruzie niet overleefde.

Voorts is het op het eerste gezicht zo warme en kroostrijke gezin Peterson een lappendeken van kinderen uit eerdere huwelijken van zowel Michael als Kathleen, plus twee geadopteerde dochters die in het gezin werden opgenomen toen hun ouders waren overleden. Pikant detail: de moeder van de twee meisjes werd in 1985 ook al dood aangetroffen onderaan de trap en ook toen was Michael de laatste die haar had gezien.

Droste-effect

De dramaserie The Staircase bereikt een Droste-effect wanneer in de tweede aflevering de Franse documentairemakers van de eerdere documentaireserie in beeld komen. Wanneer ze vastleggen hoe Colin Firth als Michael Peterson de filmmakers over zijn landgoed rondleiden is dat woord voor woord nagespeeld van de gelijknamige documentaire. Een bizar effect.

Feitelijk voegt de dramaserie weinig toe aan de eerdere documentaireserie maar het is wel intrigerend om Colin Firth te zien worstelen als een kat in het nauw – of hij nu schuldig is of niet, want ook deze serie laat de kijker prettig lang gissen.

The staircase

Regie Antonio Campos en anderen
Met Colin Firth, Toni Collette, Michael Stuhlbarg
Te zien op HBO Max, acht delen

Meer over