Durfal Olaf Koens Journalist van het Jaar

Olaf Koens is vandaag uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2014. De 29-jarige Fries krijgt de prijs van vakblad Villamedia voor zijn berichtgeving vanuit Rusland en Oekraïne, in het jaar van de Olympische Spelen in Sotsji, de oorlog op de Krim en rampvlucht MH17.

Redactie
null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Vooral zijn ooggetuigeverslag van de neergestorte MH17 heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Koens, die freelance correspondent is in Rusland voor de Volkskrant en RTL Nieuws, ging door roeien en ruiten om afgelopen juli zo snel mogelijk op de rampplek te komen. Hij kocht zelfs een conducteur om voor een plekje in de overvolle trein naar Charkov.

In een artikel in de Volkskrant beschrijft hij op 21 juli 2014 tot in de kleinste details wat hij aantreft op de rampplek: 'Het enige wat ik kan doen is schrijven. Alles opschrijven. Ik noteer: 'Een pakje Goudklompje Naturel, smeerkaas. Een steeksleutel. Een cd met Afrikaanse muziek (..). Een babyrammelaar.'

Als Journalist van het Jaar combineert Koens volgens de vakjury klassieke journalistieke vaardigheden met de moderne eisen die vandaag de dag aan een journalist worden gesteld. Zo houdt Koens zijn 90.000 volgers op Twitter dagelijks op de hoogte van zijn rusteloze bestaan in Moskou.

Zeven jaar terug kwam de filosofiestudent in Rusland terecht vanwege de liefde. Hij begon al gauw te schrijven. In Rusland is het koud en vies, volgens Koens, 'maar de verhalen liggen voor het oprapen'.

Koens komt 17 februari naar Den Haag om de prijs in ontvangst te nemen in de burgerzaal van de gemeente Hilversum. Gastheer is burgemeester Pieter Broertjes.

Eerder werd de prijs onder andere toegekend aan Joris Luyendijk, Ben Rogmans, Bram Vermeulen en Antoinette Hertsenberg.

Ruslandcorrespondent Olaf Koens Beeld Twitter
Ruslandcorrespondent Olaf KoensBeeld Twitter
Meer over