PlusBoekrecensie

Duinbrand van Robert Haasnoot: conflicten binnens- en buitenshuis

Dries Muus
Duinbrand van Robert Haasnoot. Beeld
Duinbrand van Robert Haasnoot.

Ze moeten oprotten, de zigeuners. Terug naar hun eigen land. Als ze dat tenminste hebben. Hoe dan ook moeten ze weg uit het dorp – ze zetten alles op zijn kop, met hun gejat en hun vieze gewoontes. Tuig!

Aldus de inwoners van Zeewijk, een vissersdorp aan de Noordzee, begin jaren zeventig. Vrijwel iedereen wil de vreemdelingen weg hebben. De jonge Paul absoluut niet: hij heeft een broeierige vriendschap gesloten met een zigeunermeisje.

Een kinderlijke verkering die, uiteraard, binnen de kortste keren ontvlamt in fantasieën over levenslang samenzijn.

Dat de twee elkaar niet kunnen verstaan doet er niet toe – ze begrijpen elkaar zonder woorden, en Paul begrijpt het vreemdeling-zijn. Op jonge leeftijd is hij met zijn ouders vanuit de VS naar Zeewijk gekomen. Zijn Amerikaanse moeder heeft er nooit echt kunnen aarden, zijn gereformeerde oer-Hollandse vader heeft geen flauw benul hoe hij zijn gezin bij elkaar moet houden.

Grote conflicten binnens- en buitenshuis, kortom. Robert Haasnoot (1961) beschrijft ze in Duinbrand vanuit meerdere perspectieven. Pauls ervaringen worden vanuit de eerste persoon verteld. Vanuit de derde persoon volgen we onder meer het zigeunermeisje Kima, de brigadier van de politie, de wethouder, en een paar opstandige dorpelingen.

Het heen en weer springen tussen al die perspectieven is goed gedaan. Haasnoot schrijft soepel en toegankelijk, het is altijd duidelijk wie aan het woord is en wat er op het spel staat. Maar de combinatie van al die stemmen plus zoveel verschillende zware thema’s is ook wat veel voor een roman van 256 pagina’s. De sensationele gebeurtenissen volgen elkaar snel op, en de bijbehorende grote emoties worden nauwelijks verklaard. Ze zíjn er opeens gewoon, zoals de zigeuners er van de ene op de andere dag zijn.

Haasnoot is bovendien niet het soort schrijver dat zijn personages tot leven wekt met een paar treffende details, of hen allemaal een eigen stem geeft. De personages zijn al met al niet goed genoeg uitgewerkt om de grote, vlot vertelde, conflicten te dragen.

Het leidt tot een roman die zelden verveelt, maar hoogstens bij vlagen beklijft.

Fictie

Robert Haasnoot
Duinbrand
De Geus €20,- 256 blz.

Meer over