Plus

Dua Lipa is live precies als je op voorhand zou verwachten (**)

De 22-jarige Britse Dua Lipa stond zondagavond in de Afas Live. Ze kàn echt zingen, maar lijkt live genoegen te nemen met een makkelijke invuloefening.

Hans van Lissum
De 22-jarige Dua Lipa trad zondagavond op in de Afas Live Beeld ANP
De 22-jarige Dua Lipa trad zondagavond op in de Afas LiveBeeld ANP

Er is momenteel veel te doen over de Britse, 22-jarige Dua Lipa. Vaak komt haar eclectische achtergrond daarbij ter sprake: haar ouders zijn van Albanese afkomst, uit Kosovo. Ze verhuisde vervolgens naar Londen om daar te werken als onder meer model.

Lipa vergaarde bekendheid met YouTube-covers van haar favoriete artiesten: iets dat anno 2017 dan weer bepaald niet opmerkelijk is. Je vraagt je eigenlijk af waarom die Albanese afkomst zo vaak wordt genoemd, want in haar muziek hoor je er namelijk geen flinter van terug.

Vleugje exotica
Lipa's titelloze debuut van dit jaar memoreert aan werkelijk alle populaire commerciële vrouwelijke popartiesten van deze tijd: van Charlie XCX tot Jessie J en een vleugje Katy Perry. Niets mis mee, maar wat zou het dan uitmaken waar ze vandaan komt?

Het geeft haar muziek op papier een geforceerd vleugje exotica mee die het in de praktijk niet heeft. Live is het dan ook exact zoals je op voorhand zou verwachten, al zijn nummers als Lost in Your Light wel degelijk fijne, pulserende hoogtepunten.

En zingen kán Lipa sowieso. Ze heeft een stem die even herkenbaar klinkt als urgent: expressief en scherp zonder schel te worden, met een aangename rijpheid erin die je niet dagelijks tegenkomt.

Het is alleen zo jammer dat ze live genoegen lijkt te nemen met eenvoudige invuloefeningen, zeker gezien het feit dat haar nummers niet spannend zijn.

Er zijn de fijne, aanstekelijke stampers als Blow Your Mind, er zijn de generieke maar mooie ballades als Thinking About You, en prima vet aangezette hits als Scared to be Lonely (haar samenwerking met Martin Garrix).

Fabriekspopmarinade
Gevoelige toegiften als Homesick raken veel meer een snaar: daar schittert haar stem heel even zonder te worden verstikt in een voorspelbare fabriekspopmarinade.

Maar origineel of verrassend wordt Lipa live nergens, waardoor je je afvraagt: wat maakt haar nu eigenlijk écht zo bijzonder? Het antwoord op die vraag werd in de Afas Live niet duidelijk.

Lees ook: Tientallen tieners wachten in de regen op Dua Lipa

Meer over