Update

Drumstel Kurhaus-concert Stones na 48 jaar terug in Scheveningen

Het drumstel waar Charlie Watts van De Rolling Stones op heeft gespeeld tijdens het legendarische concert in het Kurhaus hotel op 8 augustus 1964 is na 48 jaar weer terug in Scheveningen.

Eric Borsje
Het originele Premier drumstel uit 1964. © Benniesfifties Beeld
Het originele Premier drumstel uit 1964. © Benniesfifties

'Ja, je kunt gerust van een 'iconisch drumstel spreken', vertelt een trotse Ben Franse, eigenaar van de Fifties Store, uit Scheveningen. Het drumstel van het merk Premier werd destijds speciaal voor Charlie Watts gebouwd. Ondanks dat het concert nog geen 10 minuten heeft geduurd, en de zaal zo'n beetje afgebroken werd, heeft het drumstel het overleefd. 'Het heeft altijd binnen gestaan, haha, een paar krasjes, maar je kan er zo op spelen hoor.'

Klappen
Franse: 'Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de vertegenwoordiger van Premier na afloop van het concert de drumkit weer terug zou brengen bij de importeur. Maar in de chaos na het concert liep die arme vent ook nog eens flinke klappen op, omdat ze dachten dat hij met drumstel aan de haal wilde gaan. Omdat Premier dat allemaal wel vervelend vond mocht hij het drumstel houden. Later heeft hij het verkocht aan een doorgewinterde Stones-fan in Leeuwarden, die het gewoon in zijn huiskamer had staan.'

Onlangs heeft Franse het drumstel van deze Fries 'in bruikleen' heeft overgenomen. Voor een mooi prijsje? 'Nou laten we het erop houden dat het me een ieder geval een Jukebox uit mijn zaak Benniesfities heeft gekost. Minimaal hè'.

Belangstelling Charlie Watts
Zo'n 10 jaar geleden had Charlie Watts volgens de Scheveninger al interesse getoond in het drumstel. Om te laten weten dat zijn belangstelling serieus was, stuurde hij alvast een gesigneerde drumstick. 'Volgens mij had hij er zo'n 35.000 gulden voor over. Maar ik doe het niet weg, want ik wil het drumstel een ereplekje geven in het nog te bouwen Nationaal Popmuseum in Scheveningen.

Nationaal Popmuseum
Overigens zal het dan niet het eerste drumstel zijn wat in het museum te bewonderen zal zijn. Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring heeft het drumstel waarmee de klassieker 'Radar Love' is opgenomen, cadeau gegeven aan het museum in oprichting.'Als je erop drumt hoor je gewoon Radar Love', zegt een enthousiaste Franse.

De chaos in het Kurhaus tijdens het Stonesconcert in 1964. © ANP Beeld
De chaos in het Kurhaus tijdens het Stonesconcert in 1964. © ANP
null Beeld
De Rolling Stones, begin jaren zestig. Beeld
De Rolling Stones, begin jaren zestig.
Meer over