PlusTen slotte

Drummer Ginger Baker (1939-2019) was een Muppetkarakter

Cream-drummer Ginger Baker is zondag op 80-jarige leeftijd overleden.

Erik Voermans
null Beeld Redferns
Beeld Redferns

Zijn moeder, Ruby Streatfield, werkte in een tabakswinkel in Londen. Zijn vader, Frederick Baker, was een metselaar die bij de verbindings­troepen ging en in 1943 omkwam. Daarmee verloor zoon Peter, die vanwege zijn rode haar Ginger werd genoemd, al op zijn vierde een belangrijk rolmodel.

Ginger dreef zijn moeder tot wanhoop als dwars kind zonder interesses of aantoonbare talenten. Pas toen hij een keer op het drumstel van een schoolvriend mocht spelen en zich meteen een natuurlijke aanleg openbaarde, wist hij wat hem te doen stond. Drummer zou hij worden. “Ik dacht: good god, eindelijk heb ik iets gevonden wat ik kan,” verzuchtte hij in zijn autobiografie Hellraiser.

Cream

Baker begon halverwege de jaren vijftig in Londen in jazzbands en maakte een overstap naar r&b toen hij bij Alexis Korner’s Blues Incorporated terechtkon, waar in 1962 de drumkruk vrij was gekomen omdat Charlie Watts besloot zijn geluk te beproeven in de Rolling Stones.

Baker bleef niet lang bij Korner. Samen met toetsenman Graham Bond, gitarist John McLaughlin en bassist Jack Bruce richtte hij de Graham Bond Organisation op, die garant stond voor een merkwaardig amalgaam van jazz, rhythm and blues en sferische rituele improvisaties, ingegeven door Bonds fascinatie voor occultisme.

De relatie tussen Baker en Bruce knetterde, zowel muzikaal als persoonlijk, maar hun meningsverschillen liepen zo uit de hand dat Baker Bruce uit de Organisation ontsloeg.

Toch zouden ze al in 1966 weer samen in een band spelen, op initiatief van gitarist Eric Clapton, die naam had gemaakt bij John Mayall’s Bluesbreakers. Cream was de naam van de nieuwe groep, die in de ­tweeënhalf jaar dat ze bestonden een schokgolf veroorzaakte met agressieve en loeiharde bluesrock en live­optredens die steeds meer werden gekenmerkt door lange instrumentale jams, inclusief Bakers makkelijk twintig minuten in beslag nemende drumsolo Toad.

Manische speelstijl

Met zijn vrije, inventieve en manische speelstijl, waarbij een strak aangehouden beat iets uitzonderlijks was, gold Baker in popkringen als de beste en invloedrijkste drummer van zijn tijd. Cream maakte hem beroemd en bemiddeld.

Na Cream begon Baker met Clapton en Steve Winwood de band Blind Faith, die ook al geen lang leven beschoren was. Daarna formeerde hij met aanzienlijk minder succes eigen groepen, zoals Airforce, en verhuisde naar Afrika, waar hij met Fela Kuti speelde en een studio runde.

Zijn laatste creatieve oplevingen waren met Public Image Ltd en met Bill Frisell en Charlie Haden in het Ginger Baker Trio. Een reünie van Cream in 2005 was jammerlijk on­memorabel, zoals ook het powertrio BBM met Bruce en gitarist Gary ­Moore dat was geweest.

Baker (80) is zondag overleden. Hij kwakkelde al jaren met zijn gezondheid. In het publieke oog leeft hij voort als Animal in The Muppet Show, waarvoor hij zonder dat te weten model had gestaan.

Meer over