Dolle Minalezing: ‘Strijd van het feminisme is nog altijd actueel’

Een jaarlijkse Dolle Minalezing moet het feminisme aanwakkeren. Donderdagavond is de eerste online editie met Mandu Reid, de eerste zwarte vrouw die een Britse politieke partij leidt.

Het Parool
Mandu Reid van de Women’s Equality Party. Beeld Getty Images
Mandu Reid van de Women’s Equality Party.Beeld Getty Images

Vijftig jaar geleden begon de feministische beweging Dolle Mina met haar strijd voor vrouwenrechten. ‘Radicaal, hemelbestormend en met gevoel voor humor,’ aldus wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken en Emancipatie). ‘De organisatie heeft in het verleden enorm veel gedaan voor de positie van vrouwen in Nederland. Tegelijkertijd is de strijd van het feminisme nog altijd actueel.’

Daarom start de gemeente in samenwerking met kennisinstituut Atria met de Dolle Minalezing. Elk jaar zal een internationaal invloedrijk spreker ingaan op belangrijke feministische issues van nu. Mandu Reid Reid is leider van de Britse Women’s Equality Party en kandidaat voor het burgemeesterschap van Londen in 2021. Ze spreekt in de media openlijk over hoe haar ervaring met abortus haar politiek actief maakte.

Naast Mandu Reid spreken donderdagavond oud-politicus Hedy d’Ancona en Eva de Goeij en Santi van den Toorn van de feministische actiegroep De Bovengrondse. Schrijver Rachel Rumai Diaz treedt op en wethouder Rutger Groot Wassink opent de lezing om 19.30 uur.

De Dolle Mina’s eisten in 1970 tijdens demonstraties onder meer legalisering van abortus en opname van de pil in het ziekenfonds. Beeld Nationaal Archief Anefo
De Dolle Mina’s eisten in 1970 tijdens demonstraties onder meer legalisering van abortus en opname van de pil in het ziekenfonds.Beeld Nationaal Archief Anefo

Dolle Mina

Dolle Mina ontstond toen na de bezetting van het Maagdenhuis in 1969 bleek dat meisjes een lagere boete kregen dan jongens. De vrouwen eisten gelijke behandeling en de rechter gaf ze gelijk. Dolle Mina heeft in de jaren zeventig veel betekend voor de vrouwenemancipatie in Nederland: van gratis crèches en anticonceptiepillen tot openbaar plasrecht en legalisering van abortus.

De actiegroep is vernoemd naar schrijfster, politica en vredesactivist Wilhelmina Drucker (1847-1925). Zij was een van de eerste feministen van Nederland. Als kind van een alleenstaande moeder maakte ze ongelijkheid van dichtbij mee. Haar bijnaam was IJzeren Mina of Dolle Mina.

Aanmelden voor de (gratis) livestream kan op de website van Atria.

Meer over