Doe mee aan onze poll: Kies uw eigen jurk

AMSTERDAM - Uit alle modellen die tijdens Amsterdam Fashion Week op de catwalk geshowd worden, kiest Het Parool dagelijks de Jurk van de Dag. Is onze keus terecht, of had u een heel andere gekozen? Het woord is aan u. Laat de fashionata in u spreken en kies welke ontwerper uw Jurk van de Dag heeft gemaakt. Op zondag kunt u stemmen op de jurken die zaterdag geshowd worden. U kunt tot en met maandagmorgen 28 juli (8.00 uur) dagelijks uw stem uit brengen (zie poll onderaan de tekst). In de krant van maandagmiddag vindt u de uitslag.

Mattijs van Bergen (keus van Het Parool)
De Jurk van de Dag, vond de verslaggeefster. Mattijs van Bergen is terug van weggeweest - hij volgde een masteropleiding aan het prestigieuze Central Saint Martins in Londen - en dat was te zien. Vooral aan de kleuren. Paars, goud, groen, turkoois, fuchsia en brons. In de show van Mattijs kwam het allemaal voorbij. Omdat het zijn eerste show in Amsterdam was, wilde hij echt iets laten zien dat stónd. "Ik wilde in your face. En daarvoor heb ik het chique couturegevoel van de jaren twintig gemengd met de leren jasjes en de latex rokken van Grace Jones uit de jaren tachtig", aldus Van Bergen. Denk aan het zinnetje 'I've never seen a pretty girl look so tough' van Prince - niet voor niets onderdeel van de soundtrack.

Edwin Oudshoorn
Het begon allemaal toen hij een half jaar geleden gevraagd werd voor een stylingklus voor de Nederlandse Chrystantenvereniging. Mooie bloemen, daar niet van, vindt Edwin Oudshoorn. Maar je moet niet ineens zo'n bloempje een hip imago aan willen meten, beter laat je de diversiteit van de bloem zien. En dus baseerde hij zijn collectie op chrysanten, een Chinese bloem die wel tientallen varianten kent. Zo is de lange korsetjurk van handbeschilderde stof - op de foto hiernaast - geïnspireerd op een bloem die 'Artist Pink Improved' heet. Zijn show, in de Oude Kerk, had de sfeer van een tentoonstelling. Rondom elk model was met bloemen een decor gecreëerd. Op de achtergrond zong een kerkkoor. Prijzen stonden er gewoon bij - want Edwin Oudshoorn wilde wel eens laten weten wat het kost om door hem op maat een jurk te laten maken. De afgebeelde jurk kost vierduizend euro.

Marcha Hüskes
Jurkjes. Heel veel jurkjes. Eigenlijk kun je over de jurkjes van Marcha Hüskes - nog niet zo lang geleden in het nieuws omdat Wendy van Dijk een van haar ontwerpen gekopieerd zou hebben voor V&D - heel kort zijn: het zijn jurkjes die heel veel vrouwen in de kast willen hebben. Minimalistisch, mooie kleuren - veel fuchsia, groen en zwart - en met een paar simpele details zoals een aangerimpeld mouwtje, een smal ceintuurtje, een V-hals op de rug. Haar presentatie van maandagavond was, sinds haar afstuderen in 1998 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, de eerste presentatie tijdens Amsterdam Fashion Week. Met succes. Door de aanwezige vrouwen werd direct na de show gretig naar verkooppunten geïnformeerd. Vooralsnog hangt haar kleding enkel bij Coming Soon in Arnhem en Extra Small in Amsterdam.

Jurk van Mattijs (keus van Het Parool) Foto PETER STIGTER Beeld
Jurk van Mattijs (keus van Het Parool) Foto PETER STIGTER
null Beeld
Jurk van Edwin. Foto MICHEL ZOETER Beeld
Jurk van Edwin. Foto MICHEL ZOETER
Jurk van Marcha. Foto PETER STIGTER Beeld
Jurk van Marcha. Foto PETER STIGTER
Meer over