PlusAchtergrond

Documentaireserie toont het kat-en-muisspel op de golven rond Curaçao

Om te voorkomen dat Curaçao een drugsparadijs wordt, werkt de kustwacht van het eiland samen met de Nederlandse marine. De zesdelige documentaireserie Kustwacht Caribisch Nederland filmt de manschappen dicht op de huid.

Ab Zagt
De kustwacht van Curaçao speurt rond het eiland naar verdachte vaartuigen die proberen illegale waar aan land te brengen. Beeld Ab Zagt
De kustwacht van Curaçao speurt rond het eiland naar verdachte vaartuigen die proberen illegale waar aan land te brengen.Beeld Ab Zagt

Wie wil ervaren hoe hectisch de bewaking van de kustlijn van Curaçao kan zijn, moet eens een inspectietocht maken met de Metal Shark, een robuust zeemonster van de kustwacht van Curaçao. Als een steigerend paard komt de boot uit de golven om met een denderende klap neer te komen, waarna de volgende sprong zich aandient. Dit is geen pleziertochtje.

Een inspectietocht is een aanslag op de ingewanden van ongeoefende passagiers, die door elkaar worden geschud en amper kunnen blijven zitten. Voor de bemanning van de Metal Shark is dit dagelijkse kost. Bestuurder Charles Martina van de kustwacht kijkt geconcentreerd om zich heen. Hij speurt naar verdachte vaartuigen die proberen illegale waar aan land te brengen. Martina geeft vol gas om de volgende waterhorde te nemen als hij een verdacht bootje heeft opgemerkt. Het blijkt loos alarm te zijn.

Snelheid is essentieel in deze dagelijkse operaties. De tegenstanders – smokkelaars die van alles aan boord kunnen hebben, maar vooral drugs – hebben wendbare speedboten. Het is een voortdurend kat-en-muisspel.

Toeristen die Curaçao bezoeken, hebben geen weet van wat zich op het water allemaal afspeelt. Producent Remco Garcia, zelf geboren op Curaçao, bedacht liggend op het strand en omringd door Nederlandse toeristen het plan voor een documentaireserie die vooral de strijd tegen drugssmokkelaars in beeld brengt.

“Er gebeurt veel spannends op het water rond Curaçao, Bonaire, Sint-Maarten en Aruba. Mensen proberen van alles aan land te brengen: drugs, vluchtelingen, zeldzame dieren. En er is illegale visserij. Er zijn ook veel zwemmers die moeten worden gered. Die komen in de problemen omdat ze zichzelf overschatten en de kracht van het water onderschatten. Al die activiteiten van de kustwacht komen in deze serie aan bod.”

Partyboot

Op Curaçao wordt veel strenger opgetreden tegen drugsbezit dan in Nederland. Dat ervaart een gezelschap Nederlandse jongeren op een partyboot die in de eerste aflevering van Kustwacht Caribisch Nederland wordt gecontroleerd. De kustwacht neemt daarbij geen halve maatregelen. Iedereen moet zijn tas openen. Bij een van de meisjes wordt een kleine hoeveelheid coke en pillen aangetroffen.

De oogst lijkt mager, maar dat ziet Girsley Martina, een van de kustwachters, heel anders. “Wij geven met dit soort acties ook het signaal af dat hier rond Curaçao streng wordt gecontroleerd. Als wij een partij drugs in beslag nemen, zie ik dat als een overwinning. Dan besef ik dat wij ons eiland weer iets veiliger hebben gemaakt. Curaçao mag geen drugsparadijs worden.”

De Caribische kustwacht (KWCARIB) van Curaçao werkt in de strijd tegen drugscriminelen nauw samen met de Nederlandse marine. Die kan bijvoorbeeld helikopters en een Frisc (Fast Raiding Interception Special forces Craft) inzetten, een razendsnelle onderscheppingsboot die onder andere overboord gegooide drugspartijen opvist, die nodig zijn voor de bewijslast tegen aangehouden smokkelaars.

Ook worden vanuit Venezuela zeldzame dieren gesmokkeld, een lucratieve handel. Een kustwachtmedewerker: “We hebben eens twee papegaaien onderschept die meer dan 10.000 euro per stuk waard zijn. Soms krijg je het gevoel dat aan deze beesten meer waarde wordt gehecht dan aan een mensenleven.”

Kustwacht Caribisch Nederland is vanaf 23 januari elke zondag om 21.30 uur te zien op National Geographic.

Meer over