PlusFilmrecensie

Documentaire over strijd idealistische jongeren; maar wat moeten ze een hoop ellende oplossen

De documentaire ‘Bigger Than Us’ begint als hoopvol portret van een generatie jongeren die zich inzetten om de wereld te veranderen. Gaandeweg ontstaat moedeloosheid.

Joost Broeren-Huitenga
Still uit ‘Bigger Than Us’, met rechts de Nederlands-Indonesische Melati Wijsen. Beeld
Still uit ‘Bigger Than Us’, met rechts de Nederlands-Indonesische Melati Wijsen.

Veel documentaires schetsen eerst het probleem, om toe te werken naar een oplossing – of op zijn minst de hoop daarop. Bigger Than Us bewandelt, niet per se doelbewust, de omgekeerde route.

De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen kwam als twaalfjarig meisje wereldwijd in het nieuws als activiste tegen plasticvervuiling op Bali. In Bigger Than Us reist Wijsen, inmiddels achttien jaar oud, langs andere activistische jongeren over de hele wereld.

In een wat onbeholpen vertelstructuur wordt een gesprek tussen Wijsen en Mary Finn, een 22-jarige Engelse die op Lesbos bootvluchtelingen helpt, gebruikt als raamvertelling voor de andere ontmoetingen. Zo wordt het eerste uur van de film een ‘en-toen-en-toen-en-toen’ reeks portretten van hoopvolle en hoopgevende jongeren.

Het zijn stuk voor stuk interessante verhalen. Mohamad Al Jounde (18) is een Syrische vluchteling die in Libanon een school begon, om kinderen in vluchtelingenkampen een toekomst te bieden. Memory Banda (22) wist in Malawi de huwbare leeftijd voor meisje te verhogen van 15 naar 18. Rene Silva (26) begon al op zijn twaalfde een krant over het gewone leven in de favela’s van Rio de Janeiro. Xiuhtezcatl Martinez (19) vecht in het Amerikaanse heartland tegen de olie-industrie die zijn leefomgeving enkel als grondstof ziet. En Winnie Tushabe (25) zet zich in Oeganda met een groep vrouwelijke boeren in om de door chemicaliën beschadigde grond te herstellen.

Over al deze onderwerpen zijn eerdere en betere films gemaakt. Bigger Than Us gaat ook niet echt om die individuele problemen, maar om de strijdbaarheid die deze jongeren uitstralen. In zeer Instagrammable plaatjes vat de Franse journalist en filmmaker Flore Vasseur hen in hun leefomgeving. Maar al hun hoop en daadkracht ten spijt is het totaalbeeld, juist doordat de film alle ellende waartegen zij strijden opstapelt, uiteindelijk eerder ontmoedigend.

Bigger Than Us

Regie Flore Vasseur
Met Melati Wijsen
Te zien in De Balie, City, Het Ketelhuis, Rialto VU

Meer over