PlusAchtergond

Docu laat het gevecht tegen de pijnstiller oxycodon zien

Ze is al meer dan zeven jaar op zoek naar een leven met minder pijn en met minder van de zware pijnstiller oxycodon. Documentairemaker Jessica Villerius legde de vergeefse poging van Eveline (44) om af te kicken vast in de korte documentaire Oxycodon: eenzame strijd tegen pijn.

Raounak Khaddari
 Eveline: ‘Als ik op eigen houtje ga proberen af te kicken, wil ik het vastleggen.’  Beeld Linda Originals
Eveline: ‘Als ik op eigen houtje ga proberen af te kicken, wil ik het vastleggen.’Beeld Linda Originals

Het idee ontstond in december, toen Eveline zich machteloos voelde. “Mijn pijnarts zei dat als ik zou minderen met medicatie, de kans bestond dat ook mijn pijn minder zou worden. Dat wilde ik proberen. Mijn huisarts zag daarentegen geen noodzaak tot afbouwen, omdat in de 7,5 jaar dat ik dezelfde dosis slik er geen alarmbellen bij hem zijn afgegaan. Ik had geen gezondheidsproblemen en kon functioneren. Dat vond ik bizar. Tussen artsen bestond geen consensus en zelfs de arts die me aanraadde om te stoppen, kon me niet vertellen hoe. Dat moest ik zelf maar uitvogelen.”

Het is dan de zoveelste keer in 7,5 jaar dat Eveline zich alleen voelt in haar strijd om van de zware pijnstiller oxycodon af te komen. Ze kreeg het voor het eerst toegediend na een auto-ongeluk waarbij ze een whiplash opliep en ook fibromyalgie – chronische pijn aan spieren en bindweefsel – en het syndroom van Tietze aan overhield.

“Ik heb Jessica zelf gemaild,” zegt Eveline. “Ik dacht: als ik dit experiment aanga en op eigen houtje ga proberen te minderen of zelfs af te kicken, dan wil ik het vastleggen. Misschien zijn er een paar mensen die zich erin herkennen en zich minder alleen voelen.”

Documentairemaker Villerius, die eerder onder andere documentaires Emma wil leven en Moordvrouwen maakte, reageerde positief. Ze wist uit eigen ervaring wat een sterk spul oxycodon is. “Ik heb het eenmaal gekregen toen ik met acute pijnklachten op de eerste hulp belandde. Ik kon me bijna niet voorstellen dat je dat dagelijks zou slikken, en dan zeven jaar lang. Dat prikkelde mijn interesse. Toen ik meer onderzoek ging doen, bleek dat er ruim 450.000 mensen zijn die dit momenteel slikken. Ik vond dat echt schokkend. Het staat niet voor niets in de Opiumwet.”

Stigma’s

In de documentaire die vanaf donderdag te zien is op Linda.nl vertelt Eveline dat ze in totaal vijftig milligram oxycodon per dag slikt. De permanente pijn waarmee ze dagelijks moet leven wordt erger als ze afbouwt.

Ze stond erop alles te laten zien. “Ook mijn zwakke momenten, ook de bijwerkingen en ook hoe de situatie voor mijn gezin is.”

Het resultaat is een intrigerende documentaire waarin de 44-jarige, die voor haar auto-ongeluk nog fulltime werkte bij defensie en elke dag sportte, nu vooral probeert te overleven. Op haar kwetsbaarste momenten, zoals na een zware nacht, filmt haar partner.

Eveline denkt dan ook dat vrienden en familie de kant die van haar in de documentaire naar voren komt, niet zullen herkennen. “Zij zien me alleen als ik me goed voel, want ik wil niemand tot last zijn.”

Ook het feit dat nog steeds stigma’s kleven aan chronische pijn en pijnstillers was voor de 44-jarige een reden om alles in beeld te brengen. “Als niemand er open over durft te praten, komen we geen steek verder.”

Ook Villerius herkent vooroordelen bij het thema. “Eerder maakte ik documentaires en films over onder andere eetstoornissen en drank- en drugsverslavingen. Maar medicatie lijkt weer a different league. Ik merk dat het snel als zwak wordt gezien als je dagelijks pijnmedicatie nodig hebt, terwijl mensen misschien niet eens weten hoeveel pijn zo’n persoon op een dag moet incasseren.”

Eveline hoopt dat behalve lotgenoten ook artsen aan het denken worden gezet door de documentaire. “Misschien krijgen ze meer empathie en interesse voor patiënten die van medicatie af willen. Ik blijf het bizar vinden dat ik geen hulp kon krijgen bij het afbouwen.”

Oxycodon: eenzame strijd tegen pijn. Vanaf donderdag te zien op linda.nl/oxycodon.

Meer over