Docu is meer dan een eerbetoon aan Storimans

De documentaire De Zinloze Moord op Stan Storimans is meer dan een eerbetoon aan de nu 10 jaar geleden omgekomen cameraman van RTL Nieuws. Het gaat evengoed over 'de keiharde leugens van Rusland' en het 'toenemende gevaar voor journalisten', zegt maker Vincent Verweij.

Gudo Tienhooven
Cameraman Stan Storimans in 2006 bij de Nederlandse missie in Afghanistan Beeld ANP
Cameraman Stan Storimans in 2006 bij de Nederlandse missie in AfghanistanBeeld ANP

Iedereen herinnert zich de MH17-ramp. Ook straks, vele decennia later. "Logisch, het was een ramp van een veel grotere magnitude. Waar Stan Storimans bij omkwam, in het Georgische Gori, is een nu al vergeten ramp. Terwijl er opvallend veel overeenkomsten zijn," zegt documentairefilmer Vincent Verweij. "Een conflict met Rusland, een raket, de keiharde ontkenning..."

De Zinloze Moord op Stan Storimans reconstrueert minutieus de gebeurtenissen van 12 augustus in 2008. Reporter Jeroen Akkermans en cameraman Storimans deden voor RTL Nieuws in Gori verslag van de oorlog tussen Georgië en Rusland over Zuid-Ossetië.

Bij een bombardement op de stad werden beiden geraakt door rondvliegende granaatscherven. Akkermans raakte gewond aan een been, Storimans (39) overleed ter plekke.

Nepnieuws
Verweij - hij maakte eerder documentaires over onder meer Volkert van der Graaf en dief Okkie Durham die Van Goghs roofde - laat zien hoe nabestaanden en collega's het trauma verwerken. Ook toont hij hoe Akkermans blijft strijden voor gerechtigheid.

"Jeroen, die ook als getuige is verhoord, wordt door de Russische advocaat gewoon beschuldigd van nepnieuws. En dan zijn er zelfs stukjes munitie uit Stans lichaam gehaald als bewijsmateriaal."

Liegen en bedriegen
"Uiteraard wil ik Storimans herdenken," vervolgt Verweij. "Maar dit onderwerp verdient ook aandacht vanwege dat overduidelijke liegen en bedriegen van Rusland. Wat in Georgië gebeurde, is gewoon een oorlogsmisdaad en daar mogen ze niet mee wegkomen. Ook om die reden is iedereen nog steeds zo emotioneel."

Akkermans, een goede vriend van Verweij, keerde voor de documentaire terug naar Gori. "Ik kan me herinneren dat Jeroen kort na de aanslag bij mij thuis langskwam en helemaal kapot was. Of ik wodka in de vriezer had liggen. Nu vertelt hij over alle pogingen die hij toen deed om Stan in leven te houden. Hij had niet door dat Stan op slag dood was. En over een depressieve periode waarin hij letterlijk met de gordijnen dicht in huis bleef."

Jaarlijks komen tientallen journalisten om tijdens hun werk. "Hoofd­redacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws zegt niet aan het front verslag te doen. Maar er bestaat niet meer zoiets als een frontlinie waar je ouderwets met een wapen in een greppel ligt. Die raket op Gori werd van 250 kilometer afstand afgevuurd."

"Je zag het voor het eerst bij deze aanslag: het is overal bloedlink. Ergens kan vredige stilte heersen, maar dat kan ineens voorbij zijn. Hoe moeilijker de risico's zijn in te schatten, hoe gevaarlijker het wordt. Ik wilde met deze documentaire ook die grotere vraagstukken behandelen."

De Zinloze Moord op Stan Storimans, zondag 23.00 uur op RTL 4 en op Videoland.

Meer over