PlusFilmrecensie

Docu Everything – The Real Thing Story: een sterke zijdelingse geschiedenisles

Peter van Brummelen
null Beeld

1976 en 1977 waren de jaren waarin zich in Londen de ­punkrevolte voltrok. In het Noorden van Engeland werd op een andere manier muziekgeschiedenis geschreven. Dat een groep uit Liverpool de hoogste positie van de Britse hitparade bereikte, was eerder gebeurd. Maar niet eerder schopte een zwarte groep uit Engeland het zover. En You To Me Are Everything van soulgroep The Real Thing was in de zomer van 1976 niet alleen een hit in eigen land. Zelfs Amerika viel voor de vier zwarte Engelsen, hoewel het hitsucces van You To Me daar behoorlijk werd dwarsgezeten door twee Amerikaanse coverversies (één van Frankie Valli) die tegelijk in de Hot 100 stonden.

De documentaire Everything – The Real Thing Story gaat behalve over The Real Thing (van wie voorlopers The Chants ooit nog door The Beatles werden begeleid) ook over racisme in het Verenigd Koninkrijk. En dat was in de jaren zeventig groot en heftig. Die zijdelings geschiede­nisles is een sterk punt van Everything. De mannen van The Real Thing hebben, hoe sympathiek ze ook overkomen, eigenlijk niet zo heel veel te vertellen. Zo lang duurde hun succes ook niet; naast You To Me is het door Star Trek geïnspireerde Can You Feel The Force uit 1979 hun enige andere echte klassieker.

De overgebleven leden van The Real Thing treden wel nog altijd op (en worden onderweg nog altijd heel vaak gecontroleerd door de politie). Hun publiek is net als vroeger vooral vrouwelijk. Zangeres Kim Wilde was in de jaren zeventig fanatiek aanhanger van de groep. Haar charisma is nog immer groot, zien we in Everything. Billy Ocean en David Essex, andere collega-zangers die in de documentaire aan het woord komen, zijn nauwelijks meer te herkennen als de sterren die ze ooit waren.

Everything – The Real Thing Story

Regie Simon Sheridan

Te zien in FC Hyena, Filmhallen

Meer over