uittips

Dit zijn de dansvoorstellingen waar we dit najaar naar uitkijken

De Uitmarkt is het startschot voor het nieuwe culturele seizoen. Het goede nieuws: er is genoeg moois om naar uit te kijken. Dit zijn de tips van onze theaterrecensent.

Fritz de Jong
Scène uit The lost room van Franck Chartier, te zien tijdens de voorstelling van Side B, in de Stadsschouwburg. Beeld Rahi Rezvani
Scène uit The lost room van Franck Chartier, te zien tijdens de voorstelling van Side B, in de Stadsschouwburg.Beeld Rahi Rezvani

1. Ode aan de meester

Deze zomer vierde Hans van Manen zijn 85ste verjaardag. Eerder nam Introdans al een feestelijk voorschotje op dit lustrum, met het familieprogramma Hoera voor Hans! Het Nationale Ballet eert de internationaal vermaarde choreograaf met Ode Aan De Meester.

Naast de Symphonieën der Nederlanden - in 1987 gemaakt voor de opening van Amsterdam Culturele Hoofdstad - danst HNB On the move uit 1992: een geraffineerde serie duetten en ensemblewerk op muziek van Sergej Prokofjev.

Van 15 t/m 30 september, Nationale Opera & Ballet

Hans van Manen (r) Beeld Petrovsky & Ramone
Hans van Manen (r)Beeld Petrovsky & Ramone

2. A Love Supreme

Naast nieuw werk richt Anne Teresa De Keersmaeker zich de laatste jaren op het overdragen van haar imposante oeuvre op een nieuwe generatie dansers. A Love Supreme is een dynamisch kwartet van de Vlaamse choreograaf uit 2005 op het gelijknamige album van John Coltrane.

In de uitgesproken vitale voorstelling geven de dansers zich over aan Coltranes spirituele ode aan de goddelijke liefde.

Op 12 en 13 september, Stadsschouwburg Amsterdam

A Love Supreme Beeld Anne Van Aerschot
A Love SupremeBeeld Anne Van Aerschot

3. Twee kanten van NDT

Het Nederlands Dans Theater toont in een dubbelprogramma twee verschillende kanten van het gezelschap. In Side A: Split Into One staan de drie wereldpremières van Edward Clug, Medhi Walerski en Sol Leon & Paul Lightfoot in het teken van de kracht en schoonheid van pure beweging.

Side B: Adrift onderstreept juist het theatrale, met een spannend drieluik van de drijvende krachten achter het Belgische gezelschap Peeping Tom: Gabriela Carrizo en Zwaanwinnaar Franck Chartier.

Van 28 september t/m 1 oktober en op 18 en 19 oktober, Stadsschouwburg Amsterdam

4. Becoming

De nieuwe voorstelling van Ivan Perez en zijn vorig jaar opgerichte gezelschap Inne moest Becoming heten, dat stond vast. Hij zou moeten gaan over 'de steeds veranderende wereld en de manier waarop wij ­bewust of onbewust effect hebben op een ander'.

Het was alleen nog niet zeker of de muziek van Rutger Zuydervelt - alias ­Machinefabriek - live te horen zou zijn in de voorstelling. Een succesvolle crowdfundingactie maakte dit mogelijk.

Op 28 november, Theater Bellevue

Becoming, van Ivan Perez. Beeld Theater Bellevue
Becoming, van Ivan Perez.Beeld Theater Bellevue

Bekijk ook onze tips over de exposities, toneelstukken en films die je dit najaar niet wil missen.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over