PlusAchtergrond

Dit bordspel laat je kunst kopen alsof je Helene Kröller-Müller bent

Art Collector is een bordspel waarin je net als Helene Kröller-Müller een kunstcollectie kunt aanleggen.

Sophia Zürcher
‘Ik zit toch wel goed in mijn publieks­favorieten,’ aldus een speler die past. Beeld
‘Ik zit toch wel goed in mijn publieks­favorieten,’ aldus een speler die past.

“Ik doe een Bremmertje” zegt de chef kunst van Het Parool onheilspellend. H.P. Bremmer, dat was de kunstpedagoog die Helene Kröller-Müller begeleidde bij het aankopen van moderne schilderkunst; de kunstcollectie van het Kröller-Müller Museum.

‘Een Bremmertje’ verwijst naar de adviseurskaart in het bordspel Art Collector. Als je de Bremmerkaart speelt, sla je eerst een beurt over, maar mag je de volgende beurt twee keer achter elkaar. Kennelijk heb je daar een kunstadviseur voor nodig.

Wisselkoersen

Art Collector is een bordspel waarin je net als Helene Kröller-Müller een kunstcollectie kunt aanleggen. Het is gebaseerd op een computerspel uit 2005, Verzamelen als Helene, dat ­onderdeel was van een lespakket voor middelbare scholieren. Samen met 999 Games (bekend van 30 Seconds, Kolonisten van Catan en Carcassonne) heeft het museum er nu een echt bordspel van gemaakt.

Het spel, mooi geïllustreerd door Erik Varekamp, is bedoeld voor twee tot vier spelers van 8 jaar of ouder. Hoewel de spelregels elf bladzijdes beslaan is het redelijk snel te begrijpen. Dat de kunstredactie van Het ­Parool er een kwartier over doet om de regels door te nemen, komt vooral door discussie over de brakke Nederlandse zin ‘De speler die aan de beurt is, doet een mondeling bod van ten minste 1 geld op het te veilen kunstwerk of past’ en een chef kunst die weigert te geloven dat er niets in de regels staat over wisselkoersen.

Zonnebloemen

Iedere speler krijgt namelijk geldkaarten in vier verschillende valuta, waarmee kunstwerken kunnen worden gekocht in een Nederlandse, Belgische, Franse of Duitse galerie (uiteraard betaal je met de valuta van dat land), of op de veiling (waar dan weer alle valuta geldig zijn).

De kunstwerken zijn onderverdeeld in zes categorieën, bijvoorbeeld ­Oude Kunst en De Stijl. Vincent van Gogh heeft zijn eigen categorie, want hij was Helene’s lievelingskunstenaar. Deze schilderijen zijn het duurst, maar ook het meest waard aan het eind. Ga je voor van alles wat, of specialiseer je je in impressionisme of ­kubisme? Of ga je rücksichtslos voor de blockbusters en verzamel je alleen uit de categorie Publieksfavorieten?

En zo liggen dus alle hoogtepunten van het Kröller-Müller Museum op de tafel van de Paroolkeuken. Van Vier uitgebloeide zonnebloemen uit 1887 van Vincent van Gogh (die kost 12 geld) tot De kat uit 1914 van Bart van der Leck (10 geld). Le Chahut uit 1889-1890 van ­Georges Seurat is een ­veilingstuk, en kost dus wat de gek ­ervoor geeft. Le cyclope (1914) van Odilon Redon is deze middag een koopje. “Ik zit toch wel goed in mijn publieksfavorieten,” aldus een speler die past. Dat bleek geen goede zet en een andere speler, die zal winnen, gaat ermee vandoor.

Bluffen

Helaas leidt het fanatisme onder de redactieleden nauwelijks tot bestudering van de kunstwerken; het gaat om categorieën en geldwaardes. En om bluffen tijdens de veiling.

Als beginnend speler koop je alles wat je kunt kopen, en het duurt een paar beurten voor je erachter komt dat je strategischer kunt spelen; door bij te houden wie wat spaart, hoeveel kunstwerken er van een bepaalde ­categorie nog in het spel zijn, en vooral door gewilde kunstwerken weg te kapen.

Door de koopwoede van de redactieleden is het geld echter vrij snel op en is het spel onverwachts snel afgelopen. Er wordt besloten de geldstapel te schudden en aan te vullen, want Helene was toch steenrijk?

Vervalsingen

Het is een spel dat eigenlijk vraagt om een uitbreiding; dat je bijvoorbeeld op atelierbezoek kunt, of kunst weer kunt doorverkopen, of er vervalsingen in het spel zijn die waardeloos blijken.

Goed, spelers leren niet per se veel over kunst of over Helene Kröller-Müller, behalve dat ze van kunstshoppen hield. Maar je pakt het spel wel makkelijk uit de kast voor een potje, en het is natuurlijk leuk om je ­‘eigen collectie’ straks terug te zien in het museum.

In het museum is het spel, dat €19,95 kost, overigens tot en met 31 december 2019 voor maar 10 euro te koop. Voor die prijs is het zeker een leuk spel, aldus de redactieleden die nu op kunstkoopjes uit zijn.

Art Collector kost € 19,95 en is te koop in de winkel van het Kröller-Müller Museum en via www.krollermullershop.nl

De beeldende kunstredactie van Het Parool buigt zich over het spel Art Collector. Links Sophia Zürcher. Beeld
De beeldende kunstredactie van Het Parool buigt zich over het spel Art Collector. Links Sophia Zürcher.
Meer over