Dirty God bekroond met drie Gouden Kalveren

De film Dirty God van Sacha Polak is vrijdagavond in de Stadsschouwburg in Utrecht bekroond met drie Gouden Kalveren, waaronder de twee belangrijkste: die voor beste film en beste regie.

Jan Pieter Ekker
De winnaars op het podium tijdens de uitreiking van het Gouden Kalveren Gala. Beeld ANP
De winnaars op het podium tijdens de uitreiking van het Gouden Kalveren Gala.Beeld ANP

De films met de meeste nominaties, Niemand in de stad (negen) en Baantjer het begin (zes), moesten het doen met respectievelijk twee Kalveren en slechts een Kalf.

Dirty God, over een jonge moeder uit Londen die haar leven op de rails moet zien te krijgen nadat ze door haar ex is overgoten met zoutzuur, heeft op het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor de beste film gewonnen. “Er is niets mooier dan met je beste vriendin de beste film maken,” zei producent Marleen Slot. Die beste vriendin, Sacha Polak, bekend van de prijswinnende drama’s Hemel (2012) en Zurich (2015) en haar zeer persoonlijke documentaire Nieuwe tieten (2013), werd bekroond (2013) voor de regie. Haar man Rutger Reinders werd onderscheiden voor zijn opmerkelijke (synthesizer)muziek.

Dirty God is Polaks eerste Engelstalige film en ging begin dit jaar in wereldpremière op het International Film Festival Rotterdam. De film was als eerste Nederlandse speelfilm ooit geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Sundance Film Festival.

Michiel van Erps boekverfilming Niemand in de stad, de openingsfilm van de vorige editie en met negen nominaties op voorhand de grote favoriet, kreeg twee kalveren: Julia Akkermans voor haar bijrol als opzijgeschoven studentenvriendin en Jasper Wolf voor zijn camerawerk. Arne Toonens Baantjer het begin, die zes keer was genomineerd, kreeg alleen een kalf voor het productiedesign. De Vlaming Kurt Loyens droeg zijn kalf op aan zijn vorige week overleden collega Floris Vos die in dezelfde categorie was genomineerd voor zijn werk aan Bloody Marie.

Editor Menno Boerema die afgelopen zomer plotseling op 61-jarige leeftijd overleed, kreeg postuum het Gouden Kalf voor zijn montage van Marjoleine Boonstra’s documentaire Het wonder van Le petit prince. Opmerkelijk: vorig jaar werd dat kalf ook postuum uitgereikt, aan Wouter van Luijn voor Wij. “Dit moet geen gewoonte worden,” zei Boerema’s partner Petra Noordkamp, nadat ze het kalf in ontvangst had genomen.

Acteursprijzen

De prijzen voor beste actrice en acteur waren voor Melody Klaver (Rafaël) en Marcel Musters (God Only Knows). Thomas Höppener, die een piepklein rolletje heeft als trippende dj in De Libi, kreeg het kalf voor de beste mannelijke bijrol. Ook het frisse De Libi-scenario van Jeroen Scholten van Aschat en regisseur Shady El-Hamus viel in de prijzen.

Gijs Naber won het Gouden Kalf voor beste acteur in televisiedrama voor zijn vertolking van Willem Holleeder in de RTL-serie Judas; Rifka Lodeizen kreeg de prijs voor de beste actrice voor haar rol als zijn zus Astrid. Het was haar derde kalf, na Overspel (2012) en Kan door huid heen (2009).

Claire Pijmans documentaire Living the Light werd bekroond als beste lange documentaire. Het portret van cameraman Robby Müller was vorig jaar al te zien op het Nederlands Film Festival als openingsfilm van de dwarse competitie Forum van de Regisseurs. Die werd deze editie gewonnen door Nu verandert er langzaam iets van mint film office, een Rotterdams collectief onder leiding van Menna Laura Meijer. Zij weigerde de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen, omdat haar eerder op het Amsterdamse documentairefestival Idfa onderscheiden documentaire in Utrecht over het hoofd was gezien bij de nominaties voor de Gouden Kalveren.

Alle winnaars op een rij


Beste film

Dirty God van Marleen Slot (Viking Film)

Beste regie
Sacha Polak voor Dirty God

Beste scenario
Jeroen Scholten van Aschat en Shady El-Hamus voor De Libi

Beste actrice
Melody Klaver voor Rafaël

Beste acteur
Marcel Musters voor God Only Knows

Beste vrouwelijke bijrol
Julia Akkermans voor- Niemand in de Stad

Beste mannelijke bijrol
Thomas Höppener voor De Libi

Beste camera
Jasper Wolf voor Niemand in de Stad

Beste montage
Menno Boerema (postuum) voor Het wonder van Le Petit Prince

Beste production design
Kurt Loyens voor Baantjer het Begin

Beste sound design
Alex Booy en Huibert Boon voor My Foolish Heart

Beste muziek
Rutger Reinders voor Dirty God

Beste lange documentaire
Living the Light - Robby Müller van Claire Pijman

Beste korte documentaire
De waarheid over mijn vader van Shamira Raphaëla

Beste korte film
KORT! - En Route van Marit Weerheijm

Beste televisiedrama
Zeven kleine criminelen van Rob Lücker

Beste acteur televisiedrama
Gijs Naber voor Judas

Beste actrice televisiedrama
Rifka Lodeizen voor Judas

Beste interactive
Die Fernweh Oper van Daniel Ernst

Gouden Kalf van het Publiek
Bon Bini Holland 2 van Maarten Swart (Kaap Holland Film) en Sander Emmering en Nelsje Musch-Elzinga (Warner Bros.)

Gouden Kalf voor de Filmcultuur
Filmconnaisseur Jac. Goderie

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek
Keeper van Johan Kramer

Prijs van het Forum van de Regisseurs
Nu verandert er langzaam iets van mint film office

Meer over