Lijstje

Digitale editie Eurosonic: 10 tips voor een muziekfeestje in eigen huiskamer

Rimon. Beeld -
Rimon.Beeld -

Geen kroegentocht door Groningen, maar een digitale editie van duofestival Eurosonic/Noorderslag. Met, eerder opgenomen, optredens van slechts een kwartier. Maar het goede nieuws: meekijken is gratis. Tien tips voor achter de webcam.

Stefan Raatgever

1. Holly Humberstone

Gekozen bij de bovenste 10 van de fameuze BBC Soundpoll voor 2021. Een internationale doorbraak voor Holly Humberstone lijkt zo een kwestie van tijd. En waarom ook niet? De popmuziek met een subtiele electrotwist van de Britse zangeres (20) is radiovriendelijk en intrigerend tegelijk. Vermoedelijk niet op de setlijst voor Eurosonic, maar wel de moeite van het beluisteren waard: haar cover van Radioheads Fake Plastic Trees, waarop Humberstone ineens klinkt als het zusje van Billie Eilish.

Vandaag, 20.45 uur, ESNS 01.

2. David Walters

Afrobeat met vleugje Stromae. David Walters is een in Frankrijk geboren multi-instrumentalist en dj met een voorliefde voor Afrikaanse en Caribische volksmuziek. Die verschillende interesses leveren een vrolijke mix op, waarbij Walters op zijn laatste album onder meer hulp kreeg van Ibrahim Maalouf en Seun Kuti, de zoon van de Nigeriaanse afbrobeatpionier Fela Kuti. Zonde uiteraard dat deze feestelijke muziek niet in een broeierige volle zaal te beleven is, maar we zetten thuis de verwarming vast een paar graden hoger.

Vandaag, 22.35 uur, ESNS 01.

3. Nana Adjoa

Lichtduistere pop met een horizon van Amsterdam tot Accra. Singer-songwriter Nana Adjoa (29) mengt koele beats met traditioneel gitaarwerk. Haar liedjes – trippy elektronica à la Portishead, doeltreffende vocalen in de stijl van Corinne Bailey Rae – ademen mysterie. Adjoa heeft met Big Dreaming Ants pas één album uit, maar klinkt alsof ze haar geluid al helemaal heeft uitgekristalliseerd.

Donderdag, 20.45 uur, ESNS 01.

4. Dadi Freyr

Zou hij afgelopen mei in Ahoy het Songfestival gewonnen hebben? Met het aanstekelijke Think about Things (inclusief parodiechoreografie én foute truiencollectie) had Dadi Fryer voor IJsland absoluut grote kans gemaakt. De zanger waagt, in tegenstelling tot eerdere berichten, toch een nieuwe Eurovisiepoging. Hij wilde niet meedoen aan een voorronde, maar is nu direct aangewezen. Het nieuwe lied is nog niet bekend, maar zijn in de tussentijd uitgebracht kleffe kersthit Every Moment is Christmas With You belooft veel goeds.

Donderdag. 22.15 uur. ESNS 01.

5. Rats on Rafts

Rotterdamse newwaveband die al optrad in het voorprogramma van Franz Ferdinand. Maar waar je die laatste groep associeert met een uitgelaten stuiterende festivalweide is Rats on Rafts eerder het synoniem van een knallende kater na zo’n feestdag. Rauw, duister en hard is de postpunk van het drietal. Somberstemmend? Misschien, ja. Maar dat past juist goed bij deze enigszins uitzichtloze dagen.

Donderdag, 21.50 uur, ESNS 02.

6. Rimon

Vreemd eigenlijk dat neosoul- en r&b-zangeres Rimon nog steeds niet volledig is doorgebroken in ons land. De Nederlandse Lauryn Hill heeft de persoonlijkheid en de stem van een gearriveerde soulster. Twee jaar geleden zong ze al op Noorderslag. Toen oogde haar liveshow nog enigszins rommelig, maar de potentie van de in Eritrea geboren en in Amsterdam woonachtige Rimon is nog onverminderd groot.

Vrijdag, 22.00 uur, ESNS 01.

7. Bilal Wahib

Steracteur wordt hiphopheld. Bilal Wahib (volgende week wordt hij 22) viel op in de film De Libi en de serie Mocro Maffia, maar is inmiddels ook omarmd als hitrapper in dezelfde stijl als Boef en Bizzey. Dat betekent: aanstekelijke beats, royaal gebruik van autotune en veel nadruk op de melodie. Zijn Tigers (Ik ben met tigers, tiger-tiger-tigers/We hangen niet met liars, liar-liar-liars) werd afgelopen jaar een nummer 1-hit. Het zal vast niet de laatste zijn.

Bilal Wahib. Beeld Peggy Kuiper/Lars Blokker
Bilal Wahib.Beeld Peggy Kuiper/Lars Blokker

Zaterdag, 20.10 uur, ESNS 02.

8. Robin Kester

Even wegdromen van het pandemiebestaan van videovergaderingen en keukentafeldead­lines? Met Robin Kester zweef je voor je er erg in hebt naar paradijselijke vakantieoorden. Haar door Marien Dorleijn van Moss geproduceerde debuutalbum This is not a Democracy bevatte smachtende fluisterzang en dreampop van hoog niveau en was een van de aantrekkelijkste platen van het afgelopen jaar.

Zaterdag, 21.55 uur, ESNS 02.

9. Typhoon x Sven Hammond

Spannende gelegenheidssamenwerking tussen de grootmeester van het loeiende hammond-orgel en de nederhopper die afgelopen jaar zijn artistieke wedergeboorte beleefde met het sterke album Lichthuis. De twee delen een grote liefde voor jazzpianist Thelonious Monk en daarop funderen ze hun gezamenlijke Noorderslagoptreden, dat vooral een muzikale viering moet worden. Typhoon is ook te horen op het nieuwe album van Hammond.

Zaterdag, 22.00 uur, ESNS 01.

10. Fleur

Fleur. Beeld Marco Peters
Fleur.Beeld Marco Peters

Ze lijkt zo weggelopen uit de jaren 60. Floor Henkelman, alias Fleur, reanimeert de Franse yéyé-beatstijl alsof het gisteren was dat Françoise Hardy en France Gall heupwiegend over de zwart-witbeeldbuis trokken. Met hulp van sixtiesfreaks Dave von Raven en Arjan Spies van The Kik nam Fleur een album op dat klinkt als een Parijse lentemiddag: vrolijk, licht en zwoel. Het door het drietal zelf geschreven La Tribu des Trompettes is de song die de meeste aandacht trekt. Op de voet gevolgd door die fantastische jarenzestigpony in de coiffure van mademoiselle Fleur, natuurlijk.

Zaterdag. 22.45 uur. ESNS 01.

Voor het gratis bekijken van de optredens is alleen een registratie nodig.

Meer over