Dieptepunt patentenoorlog: Google vervolgt eigen advocatenfirma

De patentenoorlog in de technologiewereld begint inmiddels groteske vormen aan te nemen. Internetbedrijf Google gaat namelijk de eigen advocatenfirma aanklagen. Dat is het gevolg van de aanklacht van advocaten van de firma die op hun beurt de makers van producten van Google aanklagen wegens vermeende patentbreuken.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Dat meldt de technologiewebsite Webwereld. Google is al sinds 2008 een cliënt bij advocatenfirma Pepper Hamilton. De firma helpt de internetgigant met het verdedigen en registreren van een vijftigtal patenten. Daarvan hebben er elf betrekking op het mobiele besturingssysteem Android.

Patenten

Circa 500 advocaten werken voor Pepper Hamilton. Daarvan verdedigen er inmiddels een aantal de rechten van het bedrijf Digitude. Digitude is een onderneming die patenten opkoopt met het enige doel er geld uit te kunnen slaan via rechtszaken. Onlangs heeft Digitude enkele patenten van Apple overgenomen die betrekking hebben op mobiele telefonie.

En daar wringt het schoentje, want Digitude heeft nu hun advocaten bij Pepper Hamilton de opdracht gegeven een rechtszaak aan te spannen tegen de makers van smartphones die werken met Android. Dat viel uiteraard niet in goede aarde bij Google, die stande pede op zoek ging naar een ander advocatenkantoor, om op hun beurt Pepper Hamilton aan te klagen. 'Het komt er op neer dat Pepper Hamilton zijn eigen klant beschuldigt van patentschending', aldus een woordvoerder van Google.

Volgens Google is de enige uitweg uit de impasse dat Pepper Hamilton Digitude opzij schuift. De firma beschikt over vertrouwelijke technische en juridische informatie over Google en Android. Daarom kan Pepper Hamilton de banden met Google onmogelijk verbreken zonder daarbij zelf schade te lijden.

Meer over