PlusOnbewoond eiland

Deze vier platen neemt saxofonist Maarten Hogenhuis mee naar een onbewoond eiland

Als saxofonist Maarten Hogenhuis (35) naar een onbewoond eiland wordt verbannen, neemt hij deze vier albums mee.

Het Parool
Maarten Hogenhuis. Beeld Jonathan Herman
Maarten Hogenhuis.Beeld Jonathan Herman

1. Ethan Gruska – En Garde

“Ik ben jazzmuzikant, maar luister thuis vooral naar popmuziek. Ik vind het heel belangrijk hoe een plaat is geproduceerd, in de jazz speelt dat minder. John Coltrane en Brad Mehldau zijn serieuze kandidaten geweest voor dit lijstje, maar ik neem toch alleen pop mee. Ethan Gruska is een singer-songwriter, die ook veel andere artiesten produceert, Phoebe Bridgers bijvoorbeeld. Hij is een heel goede pianist, maar hoeft dat niet de hele tijd te laten horen. Als ik dit album opzet, zit ik meteen helemaal in de muziek, die heel sfeervol is.”

2. Blake Mills – Mutable Set

“Net als En garde een een album uit 2020. Het zijn platen waar ik echt heel vaak naar luister. Blake Mills, ook een singer-songwriter en producer, is voor mij een rolmodel als het gaat om eigenheid. Hij werkte met John Legend, maar net zo makkelijk met drummer Ted Poor, die bijna free jazz maakt. Hij haalt zijn invloeden overal vandaan en maakt toch heel eigen muziek.”

3. Björk – Vespertine (Live)

“Over eigenheid gesproken: Björks muziek is een genre op zich. Vespertine is echt een classic, waar ik al zo’n vijftien jaar naar luister. En nog indrukwekkender is de live-versie ervan. Zoals ze daarop een heel koor inzet. Dat koor is bij haar niet een veelheid aan stemmen, maar een middel om geluidseffecten te creëren.”

4. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell

“Het beste concert dat ik meemaakte was van Sufjan Stevens in Carré. Dit vind ik zijn interessantste album. Het is een heel autobiografische en intieme plaat. De Carrie en Lowell uit de titel zijn z’n moeder en stiefvader. Een vrolijke plaat is het niet; Carrie was bipolair en verslaafd.”

Meer over