PlusOnbewoond eiland

Deze vier platen neemt muzikant Diederik Nomden mee naar een onbewoond eiland

Diederik Nomden – eerder lid van de bands Johan en Daryll-Ann en tegenwoordig Beatlestributegroep The Analogues – komt op 7 januari met zijn derde soloalbum Parallel Universe. Deze vier platen neemt hij mee naar een onbewoond eiland.

Stefan Raatgever
Diederik Nomden Beeld Michel Mees
Diederik NomdenBeeld Michel Mees

1. The Beatles - Abbey Road

“De zwanenzang van The Beatles. Nog één keer opereerde de band op z’n top en als een geheel. De sound is homogeen en loopt vooruit op de seventies. George Harrison piekt op dit album met Something en Here Comes the Sun. En dan die prachtige medley op de B-kant van de elpee die eindigt met de zin ‘And in the end, the love you take is equal to the love you make.’ De essentie van alles.’’

2. The Beatles - White Album

“Nog een keer The Beatles, ja. Maar dan heel anders. Dit is de band op zijn gevarieerdst. De eerste Beatlesplaat die ik zelf ontdekte, na de blauwe en rode dubbelaars die ik via mijn ouders leerde kennen. Door het draaien van dit album heb ik gitaar leren spelen en het was de eerste prikkel om zelf te gaan schrijven.”

3. Pink Floyd - Wish You Were Here

“Toen ik deze plaat in 1994 voor het eerst hoorde, veranderde mijn leven. Mijn emotionele wereld werd onmetelijk veel groter, breder, en dieper. Kan er ook mee te maken hebben gehad dat ik spacecake had gebruikt toen ik Shine on You Crazy Diamond beluisterde.’’

4. Robert Long - Vroeger of Later

“Dé plaat van mijn kindertijd, begin jaren tachtig. Mijn vader draaide de liedjes van Robert Long vooral als ik ’s avonds in bed lag. Ik werd dan soms wel verdrietig van de melancholie en de teksten over verlies. Kalverliefde is mijn favoriet.”