PlusOnbewoond eiland

Deze vier platen neemt Martin Jasper mee naar een onbewoond eiland: ‘holy shit, wat goed’

Singer-songwriter Martin Jasper (Martijn Roggeveen, 24) heeft net zijn tweede single uit: If I Don’t Love Me. Deze vier platen neemt hij mee naar een onbewoond eiland.

Stefan Raatgever
Martin Jasper. Beeld Jantina Talsma
Martin Jasper.Beeld Jantina Talsma

1. Jake Isaac – Long Road

“Dit is het nummer dat me ertoe aanzette om zelf ook liedjes te gaan schrijven. Ik leerde het naspelen op m’n gitaar en dacht: dit wil ik ook. Jake Isaac is echt een briljante songwriter. Hij komt uit Londen, maar ik zag hem een paar jaar terug stomtoevallig in het publiek van een open mic-avond in het Amsterdamse café De Koe. Toen ik vertelde dat ik groot fan ben, bood hij aan naar mijn liedjes te luisteren. Hij vond ze heel tof, zei hij. Maar als ik die probeersels van toen terugluister denk ik: hij wilde gewoon aardig zijn, want die klonken nog nergens naar.”

2. Coldplay – Yellow

“Chris Martin hoort voor mij in de categorie van Justin Bieber, Ed Sheeran en de Beatles. Zij hebben allemaal een bovennatuurlijke aanleg voor pakkende melodieën. Coldplay is mede daardoor simpelweg een van de beste bands aller tijden.”

3. Ben Howard – Time is Dancing

“In de tijd dat ik zelf vaak tijdens open mic-avonden speelde, zeiden mensen vaak dat mijn stem op die van Ben Howard leek. Ik ben gaan luisteren. Uiteindelijk vond ik de gelijkenis wel meevallen, maar wat ik wel dacht: holy shit, wat is deze guy goed. Hold it in here, let’s go dancing/ I do believe we’re only passing through. Wat hij exact bedoelt weet ik niet, maar dat vind ik juist zo mooi aan dit nummer.”

4. Jacob Collier ft. Daniel Cesar – Time Alone With You

“Jacob Collier is een exceptioneel schrijverstalent. Hij kan alles: van Beatles-achtige akoestische pop tot deze song, die super chaotisch is. Er gebeurt van alles door elkaar. Echt een kunstwerk.”

Meer over