PlusOnbewoond eiland

Deze vier platen neemt Margriet Vroomans mee naar een onbewoond eiland

Als Margriet Vroomans (64), presentatrice van De ochtend van 4 op NPO Radio 4, dat vorige week zijn 4000ste uitzending vierde, naar een onbewoond eiland wordt verbannen, neemt zij deze vier platen mee.

Erik Voermans
Margriet Vroomans. Beeld ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP
Margriet Vroomans.Beeld ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP

1. Bop This! – Page Two

“De band van mijn zoon, die piano speelt. We zijn thuis erg van de jazz. Jelle heeft zijn bachelor in Amsterdam gehaald en zijn master in Den Haag. In de coronatijd kon hij net als al zijn collega’s niet spelen – een ramp! Hij heeft wel veel nieuwe muziek kunnen schrijven, waardoor Time Ticking, de nieuwe cd van zijn groep, Trio Jelle van der Meulen, nu op een haar na klaar is.”

2. Eva Cassidy – Live at Blues Alley

“Veel te jong gestorven zangeres met zo’n fantastische stem dat ze de covers die ze zingt vaak mooier maakt dan ze waren. Ik kreeg dit album onlangs van een vriendin en draai het vaak en altijd knalhard. Eva’s stem heeft iets oneindig melancholieks. Tijdloos mooie plaat, ook voor mensen die denken dat ze alleen van klassiek houden. Autumn leaves ga ik zeker een keer in de uitzending draaien.”

3. Felix Mendelssohn – Piano Trio’s

“Als je een keer een sombere dag hebt, is deze muziek een effectief medicijn, want zodra je dit hoort, gaat meteen de zon schijnen. De opname van Emanuel Ax, Yo-Yo Ma en Itzhak Perlman is prachtig; drie absolute grootheden, die niet in hokjes denken, wat me bijzonder aanspreekt.”

4. Leo Smit – Complete Works

“Voor de radio heb ik in 2020, ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding, een serie gemaakt over componisten en musici die in de oorlog zijn vervolgd, Muziek tot leven. Een van hen was Leo Smit, die net als de meeste anderen in feite tweemaal is vermoord, want ook zijn werk werd na de oorlog niet of nauwelijks meer gespeeld. Zijn werk spreekt me enorm aan. Neem bijvoorbeeld zijn Vioolconcert, waarin je in de muziek al hoort wat er aan gaat komen.”

Meer over