PlusOnbewoond eiland

Deze vier platen neemt componist en regisseur Michel van der Aa mee naar een onbewoond eiland

Als componist en regisseur Michel van der Aa (51), wiens opera Upload vrijdag bij De Nationale Opera in première gaat, naar een onbewoond eiland wordt verbannen, neemt hij deze vier platen mee.

Erik Voermans
Michel van der Aa Beeld Priska Ketterer
Michel van der AaBeeld Priska Ketterer

1. Talk Talk – Spirit of Eden

“Ik heb tegenwoordig als missie om alle platen die echt veel voor me betekenen allemaal op vinyl aan te schaffen. Dat maakt het het selecteren van de vier ultieme favorieten een heel stuk gemakkelijker, al wisselen die natuurlijk per dag of per week. Allereerst neem ik Spirit of Eden mee, al was het maar vanwege I Believe in You, dat wat mij betreft het mooiste nummer ter wereld is. Mark Hollis, het creatieve brein achter Talk Talk vind ik een genie. Jammer dat hij zich al in 1998 uit de openbare muziekwereld heeft teruggetrokken.”

2. Radiohead – OK Computer

“Dit hoort heel erg bij mijn studententijd, toen alles nog mogelijk was. Bij uitstek een zorgeloze tijd. OK Computer is ongetwijfeld de plaat die ik toen het meest heb gedraaid. Alle nummers vind ik nog steeds even goed.”

3. Joni Mitchell – Blue

“Ik heb Joni laat ontdekt. Ik studeerde destijds aan de New York Film Academy, waar ik een opleiding tot regisseur deed. Door Maaike, nu al zeventien jaar mijn vrouw, kwam Joni op mijn pad. We hebben dit in de auto op weg naar Woodstock gedraaid, waar ik haar ten huwelijk heb gevraagd.”

4. Starlinksatelliet

“Noem het valsspelen, maar dankzij zo’n satelliet van Elon Musk ben ik op zo’n onbewoond eiland verzekerd van internet en dus van Spotify en alle streamingplatforms. Het enige probleem zou een gebrek aan stroom kunnen zijn, maar laten we niet te ver doordenken.”

Meer over