PlusOnbewoond eiland

Deze vier platen neemt Bob uit Zuid mee naar een onbewoond eiland

De Amsterdamse rapper Bob Dijkshoorn (26), alias Bob uit Zuid, heeft net zijn eerste single uit: Karpervissen. Zijn debuutalbum verschijnt in mei. Deze vier platen neemt hij mee naar een onbewoond eiland.

Stefan Raatgever
Bob Dijkshoorn, alias Bob uit Zuid. Beeld
Bob Dijkshoorn, alias Bob uit Zuid.

1. The Strokes – Is this it

“Deze plaat hoor ik al m’n hele leven. In mijn kinderpyjama, op de achterbank in de auto bij mijn ouders, op de fiets naar school en nu in mijn kamer in Zuid. Een plaat zonder één slecht nummer. Een totaal nieuw ruig, kaal geluid, iets dat echt voelde. Die verveelde en tegelijk belachelijk goede stem van de zanger. Je hoort twee gitaristen die elkaar iets gunnen.”

2. The Black Keys – Rubber Factory

“Door deze plaat ben ik definitief gitaar gaan spelen. Stevie Ray Vaughan nadoen op een roze speelgoedgitaar, dat was leuk, maar door deze plaat ben ik er echt werk van gaan maken. Ik wilde zo klinken als de Black Keys: nooit perfect, maar wel steenhard.”

3. Wilco – Being There

“Veruit de beste liveband die ik ooit heb gezien. Ik zag ze voor een half lege tent spelen op Lowlands en onlangs nog in Paradiso. Jeff Tweedy, dat is mijn lievelingsstem. Lievelingsmens misschien wel. Hij maakt prachtige liedjes met zeer persoonlijke teksten. Far, far away of I got you bijvoorbeeld. Ik droom stiekem van een eigen studio met een gezellig bankstel. Net zoals Tweedy heeft.”

4. Q-Tip – Amplified

“Door deze plaat ben ik gaan rappen. Ik kocht een MPC, de beatmachine waarmee Q-tip deze plaat heeft gemaakt en ik nu ook mijn plaat. Amplified heeft alles. Funk, soul, hiphop. Beats die net te laat komen, maar wel kloppen. Je hangt in deze plaat. Levensveranderend. Echt.”

Meer over