PlusOnbewoond eiland

Deze vier platen neem pianist Thomas Beijer mee naar een onbewoond eiland: ‘Gesualdo was knettergek’

Als pianist Thomas Beijer (33) naar een onbewoond eiland wordt verbannen, neemt hij deze vier platen mee.

Erik Voermans

Thomas Beijer. Beeld Lin Woldendorp
Thomas Beijer.Beeld Lin Woldendorp

1. Carlo Gesualdo – Responsoria 1611

“Door Collegium Vocale Gent onder Herreweghe. Gesualdo is een van mijn lievelingscomponisten. Hij was ongelooflijk origineel, wat in zijn geval misschien een eufemisme is voor knettergek. En ook uiterst kwaadaardig trouwens, want in 1590 vermoordde hij zijn vrouw en haar geheime minnaar. Als je nu zoiets flikt boycotten ze je op de radio. Maar 1590 is lang geleden dus we mogen gewoon naar Gesualdo luisteren. Gelukkig, want je valt van de ene verbazing in de andere.”

2. Captain Beefheart – Shiny Beast (Bat Chain Puller)

“Don Vliet, alias Don Van Vliet, alias Captain Beefheart was eveneens knettergek. Het gros van zijn muziek is eigenlijk helemaal niet om aan te horen. En dat zingen van hem kun je geen zingen noemen. Dat deed hij zelf ook niet, hij noemde zichzelf een ‘stage poet’. En ja, die teksten zijn heel intrigerend en prachtig. Vooral Love Lies en Harry Irene vind ik erg mooi.”

3. Béla Bartók – Blauwbaards burcht

“Dit is geloof ik wel mijn favoriete opera. Een heel gekke ook, met maar twee personages. Het libretto, een toneelstuk van Béla Balázs, is geniaal. En de muziek van Bartók is griezelig knap gemaakt, heel beklemmend ook. Eigenlijk niet gezellig om mee te nemen naar een onbewoond eiland. Maar ja. Ik hou van dat stuk. Dan maar ongezellig. Het wordt de opname van Iván Fischer met het Boedapest Festival Orkest, Polgár en Komlósi.”

4. Leos Janácek – De Moravische volkspoëzie in liederen

“Door Peckova, Kusnjer, Lapsansky. Ik ben hier compleet verslaafd aan. Volksliedjes, door Janácek bewerkt en van simpele pianobegeleiding voorzien. Zowel de teksten als de muziek bedrieglijk eenvoudig, maar er zit een compleet universum in verstopt.”

Meer over