Onbewoond eiland

Deze platen neemt theatermaker en componist Diederik van Vleuten mee naar een onbewoond eiland

Als theatermaker, componist en musicus Diederik van Vleuten (59) naar een onbewoond eiland wordt verbannen, neemt hij deze vier platen mee:

Erik Voermans
Diederik van Vleuten Beeld Sabrina Bongiovanni/ AVROTROS
Diederik van VleutenBeeld Sabrina Bongiovanni/ AVROTROS

1. Steely Dan – Aja

“Dit is muziek die ik mijn hele leven al meedraag. Ik was zestien toen ik Steely Dan voor het eerst hoorde, in een platenzaak in Alkmaar. ‘Wat is dit!’ dacht ik, verbijsterd. Bleek het Green Earrings te zijn. Staat op The Royal Scam. Daarna heb ik alles van ze gekocht, alles harmonisch uitgezocht ook. Walter Becker en Donald Fagen behoren tot de grote duo’s in de popgeschiedenis. Van een exceptionele klasse. Hun album Aja is onovertroffen, vind ik.”

2. Steve Reich – Music for 18 Musicians

“Ik vind dit een mythisch ding. Een gigantische piketpaal in de geschiedenis van de mensheid. De puls, die reine kwint, waarna de marimba de backbeat inzet – je ondergaat iets wat tijdloos is. The pulse of life. Ik hoorde het voor het eerst live in Vredenburg. Mijn indrukwekkendste concertherinnering.”

3. Maurice Ravel – Daphnis et Chloé

“Door mijn moeder hoorde ik voor het eerst muziek van Ravel: Lever du jour uit Daphnis et Chloé. Jééézus. Zo verschrikkelijk mooi. Ravel is een liefde voor het leven. Het Concert voor de linkerhand! Le tombeau de Couperin! Of zijn Pianoconcert in G, en dan vooral het langzame deel, gespeeld door Monique Haas!”

4. Johann Sebastian Bach – Wohltemperierte Klavier I

“Die man was niet in staat een slechte melodie te schrijven. Het wonder daarvan is te groot om te bevatten. Bach staat voor mij op eenzame hoogte. Meer dan alle anderen opende hij luikjes naar de eeuwigheid.”

Meer over