PlusOnbewoond eiland

Deze platen neemt striptekenaar Tonio van Vugt mee naar een onbewoond eiland

Tonio van Vugt (54) is hoofdredacteur van het stripblad Zone 5300 en artistiek directeur van de Stripdagen Haarlem. Hij is ook vormgever en vertaler én speelt gitaar in de Panama Paupers. Naar een onbewoond eiland neemt hij deze albums mee.

Peter van Brummelen
Tonio van Vugt: 'Via Bowie heb ik The Velvet Underground, Kurt Weil, Iggy Pop en ambient ontdekt.' Beeld
Tonio van Vugt: 'Via Bowie heb ik The Velvet Underground, Kurt Weil, Iggy Pop en ambient ontdekt.'

1. The Beatles – Revolver

“Ze zullen hier vaker zijn genoemd, maar The Beatles zijn de alfa en omega van mijn muziekwereld. Revolver is in hun oeuvre een scharnierplaat: ze hadden al grote hoogten bereikt, maar vonden zichzelf, na te zijn gestopt met optreden, opnieuw uit in de studio. Afsluiter Tomorrow Never Knows klinkt als het summum van die nieuwe ontwikkelingen, maar was in werkelijkheid het eerste nummer dat ze tijdens de sessies opnamen.”

2. XTC – Nonsuch

“Ze zijn bekend als newwave- of postpunkband, maar ontdekten halverwege de jaren tachtig de psychedelische muziek. Nonsuch is, net als Revolver, een heel eclectische plaat. Je hoort de invloeden van onder meer The Beatles en The Beach Boys, maar de muziek klinkt altijd vooral als XTC.”

3. David Bowie – Station to Station

“Voor veel mensen is Bowie het eindpunt, dé grote held. Hij is ook een van mijn grote helden – om zijn dood was ik even verdrietig als indertijd om de moord op Lennon – maar voor mij is hij juist een beginpunt. Via Bowie heb ik The Velvet Underground, Kurt Weil, Iggy Pop en ambient ontdekt.”

4. Charles Mingus – Mingus Ah Um

“Hij is een beetje de rocker onder de jazzmuzikanten. Behalve een geweldig musicus was Mingus ook een satiricus en – als je zijn autobiografie leest – echt een mannetje. Op dit album komen alle kleuren van de jazz uit het gouden tijdperk samen. Mingus speelt prachtig bas en heeft een compositorisch heel eigen stem.”

Meer over