Plus

Deze platen neemt componist Anthony Fiumara mee naar een onbewoond eiland:

Als componist Anthony Fiumara naar een onbewoond eiland wordt verbannen, neemt hij deze vier platen mee:

Erik Voermans
Anthony Fiumara. Beeld Anna Perger
Anthony Fiumara.Beeld Anna Perger

1. Earth: The Bees Made Honey in the Lion’s Skull

“Ik heb dit heel vaak in de auto op staan. Wat me eraan fascineert, is dat deze band minimalisme naar rock heeft vertaald. Je hoort die bijna statische bandklank, met dezelfde volte als de vroege minimal van Riley en Reich. Er gebeurt bijna niks en toch word je erdoor meegevoerd.”

2. Craven Faults: Live Works

“Ik word altijd enorm geraakt door de uitbundige klank van de vroege minimal, met die eindeloze herhalingen waardoor je in een trance raakt en Craven Faults blaast die notie nieuw leven in met modulaire synthesizers. Voor mij heeft dat dezelfde meeslependheid. Je zweeft voortdurend boven de grond.”

3. Jlin: Black Origami

“Dit raakt voor mij ook aan Aphex Twin, waar ik heel veel naar heb geluisterd. Ook bij Jlin hoor je de complexiteit van de ritmiek die samengaat met langzame melodieën. In haar geval gemaakt met goedkope stock plug-ins, maar ze doet er heel bijzondere dingen mee. Ik vind dit heel spannend! Als je een slome dag hebt en je zet dit op, komt het wel goed.”

4. Tim Hecker: Ravedeath, 1972

“Tim Hecker is een veelzijdige elektronische musicus, componist en producer en dit vind ik zijn beste album. Opgenomen in IJsland, met Ben Frost aan de knoppen. Hecker combineert hier een pijporgel met gitaar, piano en elektronica. Ambient met een fijn scherp randje.”

Meer over