PlusOnbewoond eiland

Deze platen neem saxofonist Jasper Blom mee naar een onbewoond eiland

Als saxofonist Jasper Blom (1965) naar een onbewoond eiland wordt verbannen, neemt hij deze vier albums mee.

Peter van Brummelen
null Beeld Govert Driessen
Beeld Govert Driessen

1. Oxford Camerata: Guillaume de Machaut - Messe de Nostre Dame

“Als ik na een concert met de auto terug naar huis rijd, wil ik zeker niet nóg meer jazz horen. De enige muziek die ik dan verdraag is de Messe de Nostre Dame van Guillaume de Machaut. Hij was een veertiende-eeuwse componist die vooral voor de kerk schreef, maar van wie ook werelds repertoire bestaat. Hij was de grote muzikale figuur vóór... misschien wel voor Bach.”

2. Keith Jarrett: Dmitri Shostakovich - 24 Preludes and Fugues op. 87

“Als componist heb je soms muziek nodig die je triggert. Bij mij zetten de preludes en fuga’s van Sjostakovitsj me er vaak toe aan zelf te gaan zitten en iets te maken. Hij schreef ze als commentaar op Das Wohltemperierte Klavier van Bach. Mijn favoriete vertolker ervan is pianist Keith Jarrett.”

3. Sonny Rollins: Our Man in Jazz

“Wil ik mee voor het nummer Doxy. Deze opname is uit de vroege jaren zestig, Rollins was net teruggekeerd uit een tweede retraite. Doxy is een heel grillig supernummer. Het is zo ideeënrijk dat het voelt of er geen einde aan komt. Ik heb het laatst nog eens samen met enkele jonge collega’s beluisterd. Iedereen was echt knocked out.

4. John Coltrane: The 1962 Graz Concert

“Hier gaat het me om het nummer Impressions. Het komt van een in Oostenrijk opgenomen livealbum. Coltrane en zijn kwartet waren op hun hoogtepunt. Impressions voelt als een trip. Eerst krijg je een pianosolo, daarna een bassolo en pas dan begint Coltrane zelf. Het is of er een vliegtuig heel langzaam opstijgt.”

Jasper Blom is donderdag 3/3 te horen in De Doelen in Rotterdam tijdens een eerbetoon aan Misha Mengelberg.

Meer over