Plus

Deze platen neem chansonnier Philippe Elan mee naar een onbewoond eiland

De Nederlands-Franse chansonnier Philippe Elan (61) bracht afgelopen maand zijn dertiende album, Quelques mots d’amour, uit. Deze vier platen neemt hij mee naar een onbewoond eiland.

Stefan Raatgever
Philippe Elan. Beeld Juan Carlos Villaroel
Philippe Elan.Beeld Juan Carlos Villaroel

1. Jacques Brel – Best of

“Ik zou eigenlijk al zijn albums willen meenemen. Maar als dat niet kan, stel ik een eigen best of met werk van hem samen. Daarop in elk geval nummers als Voir un ami pleurer, Mathilde en Chanson des vieux amants. De stem van Brel: dat is voor mij ruw, dat is geweld. En dan die magnifieke, orkestrale arrangementen van zijn nummers. Prachtige fusion tussen klassieke en lichte muziek.”

2. Jean Ferrat – Best of

“Ook iemand van wie ik het liefst zijn hele oeuvre wil kiezen. Ferrat – hij zingt La Montagne, het Franstalige origineel van Wim Sonnevelds Het dorp – is de crooner van het chanson, een stem à la Frank Sinatra. Als zanger voel ik meer verwantschap met hem dan met Brel, maar de botsing tussen die twee stijlen is magnifiek.”

3. Abba – Arrival (deluxe edition)

“Bij Arrival moét het de deluxeversie zijn. Daar staat het nummer Fernando op. Ik ben sinds mijn jeugd fan van Abba. Die band symboliseert mijn puberteit. Nog altijd ben ik verbijsterd hoe goed de harmonieën van Agnetha en Anni-Frid in elkaar zitten. Luister nog eens naar Money, Money, Money. Zoals Anni-Frid die koortjes zingt. Je hoort dat ze uit de jazz komt. Die sophistication heeft geen enkele andere popgroep ooit in huis gehad.”

4. Carpenters – Horizon

“Ik heb de neiging muziek vooral vanwege de stemmen uit te kiezen. En Karen Carpenter is dé vrouwelijk stem van de twintigste eeuw. Balsem voor de ziel. Het nummer Solitaire is een demonstratie van hoe je emotie overbrengt in een lied.”

Philippe Elan is op tournee. Donderdag 4 november speelt hij in Apollofirst in Amsterdam.

Meer over