Plus

Deze media volgen de strijd tussen Hillary en The Donald op de voet

Nederlandse Amerika-adepten leven zich uit in docu's, podcasts en blogs nu de strijd om het presidentschap van de VS in volle gang is. Een selectie.

Joep School
Eelco Bosch van Rosenthal reist in de achtdelige reisserie Droomland Amerika door het land dat Barack Obama achterlaat voor zijn opvolger Beeld Hans Pool
Eelco Bosch van Rosenthal reist in de achtdelige reisserie Droomland Amerika door het land dat Barack Obama achterlaat voor zijn opvolgerBeeld Hans Pool

TV

De Verenigde Staten van Eva (KRO-NCRV), Eva Jinek, vanaf 25 augustus 22.30 uur, NPO 1
In De Verenigde Staten van Eva trekt Jinek van de oostkust naar het westen van de VS om onderweg met 'gewone' mensen te praten. Ze werd geboren in Tulsa, de hoofdstad van de staat Oklahoma, drie jaar voordat Ronald Reagan president werd van het land.

Voordat ze op haar elfde naar Nederland verhuisde, woonde Jinek ook nog enkele jaren in de buitenwijken van Washington DC, in Chevy Chase, omdat haar vader Pavel een baan kreeg bij de Wereldbank.

Tijdens de reis probeert ze de stand van zaken te toetsen in het land. Jinek heeft tijdens de opnames vooral de gemiddelde Nederlander in haar hoofd gehad. "Ik denk dat we met gemengde gevoelens naar de Verenigde Staten kijken. We hebben vaak onze mening al klaar, maar klopt die wel?" Het is voor haar het eerste programma dat ze op locatie maakte.

De Verenigde Staten van Eva Beeld KRO-NCRV
De Verenigde Staten van EvaBeeld KRO-NCRV

Voor wie na de zesdelige serie nog niet genoeg heeft van Jinek: in de eerste week van november, de week voor de verkiezingen, maakt ze bijdragen voor De ochtend op Radio 1, vanuit standplaats New York, waarin ze de persoonlijke observaties en gesprekken met Amerikanen uit de serie verwerkt.

Droomland Amerika (VPRO), Eelco Bosch van Rosenthal, vanaf 11 september 20.15 uur, NPO 2
Nieuwsuur-journalist en voormalige Amerikacorrespondent Eelco Bosch van Rosenthal reist in de achtdelige reisserie Droomland Amerika door het land dat Barack Obama achterlaat voor zijn opvolger. Van een Chinese voorstad van Los Angeles tot de meest gewelddadige wijk van Chicago, van de achtergebleven Mississippi Delta tot een worstelend stadje in Vermont: op acht plekken in Amerika gaan de makers op zoek naar winnaars en verliezers.

Bosch van Rosenthal: "Toen we hieraan begonnen, wisten we niet dat het zo'n krankzinnig verkiezingsjaar zou worden. Wij laten het campagnepad links liggen, het is ook geen serie over politiek, maar de kijker leert wel begrijpen in welke stemming Amerika straks naar de stembus gaat."

Met Droomland Amerika wil Bosch van Rosenthal de ontmanteling van de Amerikaanse droom laten zien. Volgens hem zijn de afgelopen decennia veel oude zekerheden verdwenen: een baan is niet langer een baan voor het leven. Hoe blijft het land veerkrachtig?

De VPRO komt vanaf 29 september nog met Americanos, een vijfdelige serie van Stef Biemans, maar die gaat vooral over de situatie tussen Guatemala, Mexico en de VS: de grootste migrantendoorgang ter wereld.

Looking for Hillary Beeld Margriet van der Linden
Looking for HillaryBeeld Margriet van der Linden

Podcasts

Looking for Hillary (BNN-Vara, De Nieuws BV), Margriet van der Linden, terug te luisteren via nporadio1.nl en iTunes
In tien afleveringen onderzoekt oud-Amerikacorrespondent en oud-Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden de persoon Hillary Clinton.

Daarvoor reisde Van der Linden onder meer naar de Democratische conventie in Philadelphia. In 2008 maakte Van der Linden als vrijwilliger al deel uit van het campagneteam van Clinton, die toen ook al een gooi deed naar het Amerikaanse presidentschap, maar geklopt werd door Barack Obama.

Van der Linden: "Als ik zeg dat ik me al jaren in Hillary Clinton verdiep om een beter beeld van haar te krijgen, gaan de mondhoeken van de meeste mensen omlaag. Ook hier in Nederland. Mensen hebben over het algemeen een negatief beeld van haar. Hillary is een relatief gesloten boek. Dat probeer ik te openen."

DoubleDutch, Freke Vuijst (correspondent Vrij Nederland) en Reinout van Wagtendonk (correspondent BNR Nieuwsradio). Wekelijks via vn.nl en iTunes
Al sinds begin januari maken journalisten Freke Vuijst en Reinout van Wagtendonk samen DoubleDutch. Meest besproken onderwerp: The Donald. De podcasts geven op een fijne manier inzicht in subtiele aspecten van de race tussen Trump en Clinton. Voorbeelden: 'Hoe Trump de Amerikaanse verkiezingen als verdienmodel gebruikt' en 'Elizabeth Warren en Hillary Clinton: twee oma's in het Witte Huis'.

The presidential podcast, Chris Kijne (VPRO) en Guus Valk (correspondent NRC). Tweewekelijkse podcast, te beluisteren via iTunes
In podcasts van telkens zo'n 25 minuten praten Kijne en Valk de luisteraar bij. De laatste tijd ging dat vooral over de conventies van beide kanten van het Amerikaanse politieke spectrum.

Net zoals bij Vuijst en Van Wagtendonk werkt het goed om twee correspondenten met verstand van zaken met elkaar in discussie te horen gaan. Vaak zitten de correspondenten op verschillende plaatsen in het land en praten ze elkaar bij. Elke aflevering wordt ingeleid door een fijne versie van This land is your land.

Tussendoor zijn er ook korte fragmenten over actuele zaken, zoals die over de manier waarop Melania Trump de speech van Michelle Obama plagieerde.

Enkele Engelstalige podcasts

- Pod for America
- Decode DC
- The New Yorker: Politics and more
- The Christie Tracker
- The Ticket 2016

Allemaal te vinden via Soundcloud

The presidential podcast Beeld Chris Kijne en Guus Valk
The presidential podcastBeeld Chris Kijne en Guus Valk

Blogs

Maartje USA 2016, liveblog Maartje van Hoek op Lindanieuws.nl over de verkiezingen met wekelijkse vlog. Van Hoek is correspondent voor onder andere Het Parool en Linda.
Eén van de vele blogs die over de Amerikaanse verkiezingen worden bijgehouden. Overzichtelijk, met aandacht voor de manier waarop buitenlandse media over de race schrijven, afgewisseld met nieuwtjes en af en toe een vlog van Van Hoek met duiding.

NRC en de Volkskrant hebben beide ook een goed bijgehouden blog over de verkiezingen.

Meer over