Han Lips kijkt tv

Deze Geschiedenisquiz krijgt een mager zeventje

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: De Eindexamen Geschiedenis Quiz.

Han Lips
De Eindexamen Geschiedenis Quiz Beeld NPO2
De Eindexamen Geschiedenis QuizBeeld NPO2

Om de eindexamenkandidaten die dit jaar geen eindexamen hoefden te doen toch enigszins tegemoet te komen had de NTR de jaarlijkse Geschiedenisquiz omgedoopt in De Eindexamen Geschiedenis Quiz. Door de statige locatie – de Ere­galerij van het Rijksmuseum – en de aanwezigheid van BN’ers dacht Lips even dat het Nationaal Dictee weer van stal was gehaald, maar dan gepresenteerd door Jeroen Pauw. En in sterk afgeslankte vorm want – corona – er zaten maar drie eindexamenkandidaten in de eregalerij, plus drie BN’ers: Alexander Pechtold, rapper Donnie en Daphne Bunskoek. Dat Pauw ooit iets met de laatste heeft gehad en de vlam blijkbaar nog steeds niet is gedoofd, was op te maken uit zijn complimenten over haar rode jurk en wapperende haren.

Pauw stelde de drie eindexamenkandidaten ludiek gerust (“Zenuwachtig? Maakt niet uit, je bent toch al geslaagd”) en riep toen met veel enthousiasme zijn vertrouwde aanhef: “We gaan beginnen!”

Maar echt sfeervol wilde het niet worden in de lege eregalerij, waar behalve Pauw en de zes kandidaten alleen drie juryleden in beeld kwamen – op De Nachtwacht staan meer mensen. Eigenlijk zorgde alleen cabaretier Pieter Derks voor een beetje sfeer. In zijn geestige toespraak vergeleek hij de eindexamenkandidaten van dit jaar met Rico Verhoeven die tegen Badr Hari wereldkampioen werd zonder zich werkelijk ingespannen te hebben.

Uiteindelijk hadden alleen Bunskoek en Pechtold, plus één van de eindexamenkandidaten genoeg vragen goed beantwoord om geslaagd te zijn voor dit geschiedenisexamen. En Lips, die zich na een matige start in de ronde over de Eerste Wereldoorlog goed herstelde en uiteindelijk een 7 haalde. Dat was ook zijn oordeel over deze ­weinig memorabele corona-editie van de Geschiedenisquiz: een mager zeventje.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over