PlusFilmrecensies

Deze films zijn ook vanaf deze week te zien in de bioscopen

Naast The Power of the Dog, met een uitblinkende Benedict Cumberbatch, en een campy biografie over Céline Dion, zijn ook deze films vanaf deze week te zien.

Joost Broeren-Huitenga

Existentiële blik op bergen

Berg

Regie Joke Olthaar

Te zien in Eye, Het Ketelhuis

Hypnotiserende, vrijwel geheel zwijgende zwart-witfilm met een existentiële blik op bergen. Dat klinkt streng, maar blijkt in de uitvoering van Joke Olthaar ultiem meeslepend, zeker op het grote doek. De mens komt slechts af en toe in beeld en steekt ook dan altijd nietig af tegen de immense bergpartijen. Olthaar en haar cameraman (en partner) André Schreuders trokken zelf te voet het Sloveense Triglavgebergte in, en sjouwden zelf de camera-apparatuur waarmee ze hun overdonderende beelden verzamelden. Die toewijding is voelbaar in ieder beeld van dit monumentale werk.

Deportatiedrama

Blue Bayou

Regie Justin Chon

Met Justin Chon, Alicia Vikander

Te zien in City, FC Hyena, Filmhallen

De Koreaans-Amerikaanse filmmaker Justin Chon schreef, produceerde en regisseerde dit deportatiedrama, en speelt ook nog eens zelf de hoofdrol. In al die categorieën wordt hij nu genoemd als een van de grote kanshebbers bij de uitreiking van de Oscars komend voorjaar. Chons derde speelfilm draait om Antonio, die als driejarige werd geadopteerd en een leven opbouwde in de moeraslanden van Louisiana: vrouw, stiefdochter, en een nieuw kindje onderweg. Maar door een kronkel in de immigratiewetten dreigt hij nu gedeporteerd te worden, terwijl hij een heel leven opbouwde in New Orleans.

Kritiek op Braziliaans conservatisme

The Last Days of Gilda

Regie Gustavo Pizzi

Met Karine Teles, Julia Stockler

Te zien in Rialto De Pijp, Rialto VU

Dit Braziliaanse drama, gebaseerd op een in eigen land zeer succesvol toneelstuk, werd oorspronkelijk gemaakt als vierdelige miniserie voor een lokale streamingdienst. Blijkbaar is daar meer ruimte voor kritiek op de conservatieve wind die door het land waait dan in de bioscoop. De film draait om de vrijgevochten Gilda, gespeeld door Karine Teles, die ook schitterde in Pizzi’s voorgaande film Loveling. Vanwege haar vrijzinnige levensstijl wordt Gilda op de korrel genomen door haar buren, die zich laten opjutten door een dominee met politieke ambities.

Bruiloft in Festen-stijl

Persona non grata

Regie Lisa Jespersen

Met Rosalinde Mynster, Anne Sofie Wanstrup, Jesper Groth

Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Het Ketelhuis

Weet u nog, Festen? Die film gaf in 1998 de Deense cinema een schop onder de kont, niet alleen met zijn doe-het-zelfstijl maar ook met het verhaal over een familiefeest waar oude trauma’s worden opgerakeld. Nu verschijnt een soort light-variant op die moderne klassieker, zowel in stijl (de strengheid van Festen is ver te zoeken) als in het verhaal. Dat draait in dit geval om schrijfster Laura, die terugkeert naar het boerendorp waar ze opgroeide voor de bruiloft van haar broer. Die blijkt te gaan trouwen met een van de grootste plaaggeesten uit haar jeugd.

West-Nederland onder water

(R)Evolutie

Regie Servé Hermans

Met Angela Schijf, Anniek Pheifer

Te zien in Het Ketelhuis

Déjà vu voor de makers van Toneelgroep Maastricht: tijdens de ontwikkeling van hun sciencefictionvoorstelling (R)Evolutie kwam de eerste lockdown, waarop het gezelschap besloot een film te maken in plaats van theater. Nu die film uitkomt, zijn we wéér in lockdown – al zijn de bioscopen gelukkig nog open. De film toont een nabije toekomst waarin het westen van Nederland onder water is komen te staan, en ieder huishouden zijn eigen robothulpje heeft – een humanoïde versie van Siri en Alexa, gespeeld door Angela Schijf.

Meer over