Deze auteurs maken kans op de Libris Literatuur Prijs

De longlist voor de Libris Literatuurprijs is bekend. Een van de kanshebbers is Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn Grand Hotel Europa kwam pas in december uit, maar werd meteen een bestseller.

Marjolijn de Cocq
Murat Isik won vorig jaar, met het boek Wees Onzichtbaar. Beeld anp
Murat Isik won vorig jaar, met het boek Wees Onzichtbaar.Beeld anp

Afgelopen vrijdag mocht hij het 50.000ste exemplaar van zijn ‘grote Europese roman’ Grand Hotel Europa overhandigen aan burgemeester Femke Halsema.

En nu al heeft llja Leonard Pfeijffer een eerste indicatie van zijn kansen op het toneel van de Nederlandse boekenprijzen: Grand Hotel Europa, zijn aanklacht tegen het massatoerisme dat Europa overspoelt die op 13 december verscheen en een onmiddellijke bestseller werd, is een van de achttien boeken op de longlist voor de Libris Literatuurprijs die maandag is bekend gemaakt door de jury onder voorzitterschap van Jet Bussemaker.

Eindejaarslijstjes

De andere grote bestseller op de longlist is De Avond is Ongemak, het beklemmende romandebuut van schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld waarin de tienjarige Jas ziet hoe het gereformeerde boerengezin waarin ze opgroeit te gronde wordt gericht als haar oudere broer Mathies door het ijs is gezakt en nooit meer thuiskomt.

In omvang evenaart de vuistdikke historische roman De Ommegang van Jan van Aken Grand Hotel Europa; het verhaal van de jonge wees Iss die in 1373 wordt achtergelaten bij een klooster en met een onstilbare honger naar kennis opgroeit tot de gevierde bouwmeester en geneesheer Isidorus van Rillington.

Veel romans op de longlists waren te vinden op de eindejaarslijstjes van de literaire recensenten, zoals De Goede Zoon van Rob van Essen, Drift van Bregje Hofman, Foon van Marente de Moor, De Trooster van Esther Gerritsen en Zomervacht van Jan Robben.

Nina Polak won met Gebrek Is Een Groot Woord vorige maand al de BNG Bank-literatuurprijs voor jong schrijftalent. Jij bent van mij van Peter Middendorp en Voor het vergeten van Peter Verhelst waren vorig jaar al genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs 2018 (de voormalige AKO-prijs).

Murat Isik

Andere boeken die de shortlist haalden zijn Het Kind met de Japanse Ogen van Reggie Baay, Het Vloekhout van Johan de Boose, Kroniek van een Verzonnen Leven van Charles Ducal, Patricia van Petter Terrin, Een Onbarmhartig Pad van Gerwin van der Werf en Goede Mannen van Arnon Grunberg, die de Librisprijs in 2007 won voor zijn roman Tirza.

Op 18 maart maakt de jury, waar ook Paroolrecensent Dries Muus lid van uitmaakt, de zes uiteindelijke kandidaten op de shortlist bekend.

De winnaar wordt op 6 mei gelauwerd. Vorig jaar ging de prijs naar Murat Isik voor Wees onzichtbaar.

Meer over