Tips

Deze 4 podcasts zijn het luisteren waard

In je tentje met je iPad op de camping-wifi, of gewoon met oortjes thuis in je luie stoel: de zomer leent zich prima voor een inhaalslag podcasts. Het Parool tipt van zomers licht tot pittige kost.

Hannah Stöve
De Blankenberge Tapes Beeld VPRO
De Blankenberge TapesBeeld VPRO

1.De Blankenberge Tapes

Twee moordzaken, een nieuwe liefde en de grauwe Vlaamse kustplaats komen samen in De Blankenberge Tapes van Tom Hofland en Pascal van Hulst, bekend van Babylon. Voor de liefhebbers van het verhalende genre moet dit de ultieme podcast zijn – het ingenieuze plot laat de luisteraar voortdurend hunkeren naar meer. Dat is meteen het nadeel: er zijn maar drie afleveringen met dit razend goede acteerwerk. De hoofdpersonen en rechercheurs spreken zó natuurlijk dat het klinkt als een echte reconstructie.

2. Mijn vader is een afhaal­chinees

Ondanks de curieuze titel is Mijn vader is een afhaalchinees een verrassend helder journalistiek onderzoek naar onze multiculturele culinaire samenleving. Felicia Alberding praat met kenners over het uitsterven van het oer-Hollandse fenomeen van het Chin. Ind. Rest., gaat de keuken in met Mavis Hofwijk, de pomkoningin van de Bijlmer, en probeert erachter te komen waar de felheid over het verbasteren van Surinaams eten vandaan komt. Interessante gesprekken, lekkere muziek, hoorbaar met aandacht en liefde gemaakt.

3. El Tarangu

Audiocollectief Schik, bestaande uit Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist, stormde anderhalf jaar geleden met het wonderschone Bob de podcastwereld binnen. Na Laura H., bij het boek over het kalifaatmeisje, zijn ze terug met El Tarangu. Daarin staat een ontmoeting centraal van de Belgische oud-profwielrenner Lucien van Impe met zijn voormalig rivaal en medeberggeit, de Spanjaard José Manuel Fuente. Ze gaan mosselen eten, halen herinneringen op – niets aan de hand. Toch is er iets frappants aan het dinertje: Fuente is al jaren dood. Belazert hij de boel, of geeft iemand zich voor hem uit? Mede door de opzwepende muziek nu al dé verslaving van deze zomer.

4. Datevermaak

In het genre chatcasts, podcasts waarin gekletst wordt over het een of ander, is Datevermaak een fijne nieuwe. De Amsterdamse singles Lisa, Timo en Lieke vertellen openhartig over hun dateleven: de ouderwetse ongemakkelijkheid van een afspraakje met een onbekende man in een platenzaak, maar ook het swipen, liken en ghosten op datingapps komt uitgebreid voorbij. ‘Een feest der herkenning’, schreef een fan in een recensie bij de podcast – al zal dat vooral voor millennials gelden.

Meer over