PlusRecensie

DeWolff deinde in Carré knap mee op de stuwing van het Metropole Orkest

DeWolff en Metropole Orkest. Beeld Satellite June
DeWolff en Metropole Orkest.Beeld Satellite June
Stefan Raatgever

Pablo van de Poel zag er ook de zonzijde van in. “Zonder corona hadden we waarschijnlijk niet in Carré gestaan. En zeker geen vier keer.” Dat zijn blijdschap niet was gespeeld, vertelde de bijna ongelovige glimlach die de gehele show onder zijn lange manen op zijn gezicht lag.

En waarom ook niet? In tijden van pandemie, mondkapjes en naar de viroloog in zichzelf zoekende schnabbelzangers, is een flinke injectie snerpende rockmuziek soms precies het juiste medicijn tegen het chagrijn van de actualiteit. DeWolff, een Limburgs trio dat de erfenis van Led Zeppelin bewaakt alsof die van hun eigen grootmoeder is, bleek daarvan woensdagavond de uitgelezen vertolker.

De combinatie met het Metropole Orkest oogde op voorhand een beetje gezocht. Waarom de met een hammondorgel aangedreven southernrock van DeWolff nog versterken met blazers en strijkers? Dan lag de combinatie die het orkest volgende week maakt, met de mystieke pop van het Turks-Amsterdamse Altin Gün, meer voor de hand.

Symbiose

Toch werkte de symbiose met DeWolff op een enkele uitzondering na uitstekend. Het drietal – gestoken in blinkend wit rock-’n-rollkostuum – deinde knap mee op de stuwing van het orkest. En het Metropole en het powertrio hebben natuurlijk ook overeenkomsten: een voorliefde voor het spelen van instrumentale stukken van boven de tien minuten bijvoorbeeld. De band propte een nummer als Outta Step & III at Ease lekker ongegeneerd vol met solo’s.

Zo tilden het orkest en de band elkaar op de beste momenten op naar nieuwe hoogten.

En kwam ook al snel de vraag naar boven: waarom kon DeWolff in precoronatijden Carré eigenlijk niet op eigen kracht vullen?

Misschien speelt de groep te nadrukkelijk muziek uit een vervlogen era waarin rockzangers haar tot op de schouders, strakke broeken en puntlaarzen droegen. Maar juist in het huidige onzekere tijdsgewricht bleek dat soort ouderwetse rock-’n-rollromantiek precies het medicijn voor een concertganger die hoopt op betere tijden.

Rock: Led Zeppelin

Door Metropole Orkest & DeWolff
Gehoord 23/9 Carré
Te zien donderdagavond, 19.00 uur en 21.30 uur aldaar

Meer over