'Derk Bolt en Eugenio Follender komen woensdag vrij'

Derk Bolt van programma Spoorloos en cameraman Eugenio Follender zouden woensdag nog vrij komen, meldt een Colombiaans medium.

ANP
Spoorloos-presentator Derk Bolt Beeld anp
Spoorloos-presentator Derk BoltBeeld anp

Een Colombiaanse groep zou met succes bemiddeld hebben voor de vrijlating van de twee Amsterdammers, schrijft Caracol Radio op basis van een interview met Richard Claro, lid van een speciaal voor de journalisten opgezette humanitaire commissie.

Het is onduidelijk of de twee Nederlanders daadwerkelijk woensdag vrijkomen.

Bolt en Follender zouden 'het goed maken' en inderdaad zijn ontvoerd door de guerrillabeweging ELN. "We kunnen nu bevestigen dat de ELN de journalisten in hun macht heeft. Ze zijn zaterdag gevangen genomen in het dorp Versalles, gemeente Tibú."

Hoogste prioriteit
De autoriteiten gingen er al vanuit dat Bolt en Follender door ELN waren ontvoerd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet dinsdag weten de ontvoering van Bolt en Follender de hoogste prioriteit te geven. "Ze waren in gevaarlijk grensgebied. We zetten alles op alles om ze in veiligheid te brengen," aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vanuit Rome. Koenders vergezelt het koningspaar bij de staatsbezoeken aan Italië en Vaticaanstad.

"Er wordt hard aan gewerkt, meer kan ik er niet over zeggen. Niet om geheimzinnig te doen, maar het is gewoon beter zo min mogelijk op in te gaan," aldus Koenders. "Het is niet in het belang van de zaak iets te zeggen over het hoe van stille diplomatie. We staan in contact met de familie, werkgever en Colombiaanse regering."

Koenders is in het kader van het Colombiaanse vredesproces het afgelopen jaar tweemaal in Colombia geweest. "Dat helpt", aldus de minister. Hij kan daardoor ook op het hoogste niveau aankloppen in Bogotá.

Lees verder: Floortje Dessing geschokt door ontvoering Spoorloos-collega's

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over